Papa predložio Roberta Šumana za sveca 1Foto: EPA-EFE/ Riccardo Antimiani

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja predložio je za sveca francuskog državnika i jednog od utemeljitelja Evropske unije Roberta Šumana, zbog njegovih „herojskih dela“ u pokušaju da okonča ciklus ratova na tlu Evrope, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju iz Vatikana navodi se da je papa Franja potpisao dekret kojim se Šumanu, francuskom državljaninu rođenom u Luksemburgu i pobožnom katoliku, priznaju „herojska dela“.

Šuman je bio prvi predsednik preteče Evropskog parlamenta, gde program obuke nazvan po njemu svake godine privlači veliki broj kandidata iz cele EU. Umro je 1963. u 77 godini.

U posleratnom periodu Šuman je bio francuski premijer i ministar inostranih poslova. U nastojanju da prekine ciklus ratova u Evropi, 1950. predložio je da se resursi uglja i čelika evropskih zemalja udruže.

Plan je postao poznat kao Šumanova deklaracija, a dan kada je objavljena, 9. maj, proslavlja se kao Dan Evrope.

Šest osnivača, Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija, potpisalo je Pariski sporazum o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je 1957. prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, a potom i u Evropsku uniju 1993.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.