Izbori u Sloveniji: Pobednik stranka Janeza Janše 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Slovenačka demokratska stranka nekadašnjeg premijera Janeza Janše, prema preliminarnim rezultatima, pobednik je današnjih vanrednih parlamentarnih izbora, prenela je slovenačka agencija STA.

Ova stranka je osvojila prema trenutnim rezultatima oko 26 odsto glasova, drugoplasirana je Lista Marjana Šareca sa oko 12 odsto glasova, dok je između 10 i pet odsto glasova osvojilo više partija, uključujući Socijalne demokrate, Stranku modernog centra dosadašnjeg premijera Mira Cerara, Levica.

U parlamet Slovenije ući će, prema do sada prebrojanim glasovima, devet stranaka.

Slovenci su danas osmi put od nezavisnosti izašli na parlamentarne izbore. Birali su 90 zastupnika Državnog zbora.

Predizborne ankete pokazale su da je oko 1,7 miliona birača nezadovoljno četverogodišnjim mandatom leve koalicije koju je vodio premijer Miro Cerar.

Iako im je uspelo da smanje nezaposlenost i stabilizuju javne financije, Ceraru i njegovim koalicionimm partnerima, lideru socijaldemokrata (SD) Dejanu Židanu i stranke penzionera (DESUS) Karlu Erjavcu birači zameraju izostanak rasta plata i penzija i nesprovođenje obećanih reformi. (kraj) sv 20:29

 

Lider SDS Janez Janša izrazio je nadu da će moći da formira novu Vladu Slovenije, koju bi, kako je rekao, SDS vodila u korist svih građana.  

Nakon prvih procena, Janša je zahvalio građanima na podršci i naveo: „Ne bojimo se sutra, već se radujemo“.   „Ako SDS formira vladu, vodićemo je na fer način, u korist svih građana“, naveo je Janša.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari