Patrijarh Irinej i patrijarh Kiril o autokefalnosti ukrajinske pravoslavne crkve 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas na sastanku s patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom u Moskvi da autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve nije crkveno ni kanonsko pitanje, već političko, i da to pitanje treba da reši cela pravoslavna crkva.

„To je veliko iskušenje za pravoslavlje uopšte. Iskušenje je to što je to u samom centru pravoslavlja. To je nešto što se nije pojavilo spolja, već se pojavilo u samoj kući pravoslavlja. Verovatno su oni koji smišljaju zlo pravoslavlju dobro smislili na koji način da bace takoreći bombu u kuću pravoslavlja“, rekao je Irinej.

On je izrazio žaljenje što „to nije crkveno i kanonsko pitanje, nego je delo čiste politike“.

„A znamo čije i šta im je cilj. To je ozbiljan problem za koji čitava pravoslavna crkva mora ozbiljno da se zauzme i reši. Ovo je prilika da o tome raspravimo i porazgovaramo i da vidimo šta treba dalje da uradimo“, rekao je Irinej na početku sastanka.

Patrijarh Kiril je kazao da niko kao Srpska pravoslavna crkva ne razume „bol“ Ruske pravoslavne crkve „zbog onoga što se dešava u Ukrajini“.

„Postoje pokušaji da se kroz te raskolničke tendencije oslabi pravoslavlje u svetu. Reč je pre svega o ruskoj crkvi koja danas strada zbog raskola u Ukrajini“, kazao je patrijarh Ruske pravoslavne crkve u prisustvu novinara.

Dva patrijarha su uz prisustvo delegacija razgovor nastavili iza zatvorenih vrata.

Patrijarh Kiril ovih dana održava niz konsultacija s delegacijama pravoslavnih crkava iz sveta o autokefalnosti ukrajinske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.