Pentagon priprema opcije u zavisnosti od situacije u Venecueli 1Foto: EPA-EFE/Rayner Peña

„Imamo ceo niz opcija prilagođenih određenim situacijama“, rekao je Šenehen koji je u poslednjem trenutku otkazao posetu Evropi zbog situacije u Venecueli.

Šenehen se danas sastao sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i admiralom Krejgom Falerom, na čelu vojne komande za Južnu Ameriku.

Na insistiranje da kaže da li opcije uključuju direktnu vojnu intervenciju, on je rekao: „Ostaviću to vašoj mašti. Sve opcije su na stolu“, prenosi AP.

Područje odgovornosti admirala Krejga Felera uključuje i Venecuelu, a američke vazdušne i mornaričke snage u regionu su sposobne da sprovode nadzor, uključujući i prikupljanje obaveštajnih podataka u Venecueli.

Pompeo je u sredu rekao da nije isključena američka vojna intervencija u Venecueli „ukoliko to bude bilo neophodno“.

Trampova administracija zasad inistira na diplomatskom i ekonomskom pritisku kako bi se predsednik Venecuele Nikolas Maduro prisilio na povlačenje.

Situacija u Venecueli bije je danas jedna od teme u telefonskom razgovoru predsednika SAD Donalda Trampa i ruskog šefa države Vladimira Putina, ali više detalja o tome za sada nije saopšteno ni u Vašingtonu ni u Moskvi.