Foto:EPA-EFE KOREA SUMMIT PRESS POOL

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una završio se u četvrtak naglo i pre planiranog vremena, a dvojica zvaničnika nisu postigla dogovor o osetljivom pitanju severnokorejskog nuklearnog i balističkog programa.

Obnovljena aktivnost na severnokorejskom poligonu Sohe primećena je samo dva dana posle propalog susreta i mogla bi da znači odlučnost Severne Koreje posle američkog odbijanja da joj ublaži sankcije, naveo je Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), čije sedište je u Vašingtonu.

„Ta instalacija je bila uspavana od avgusta 2018. što ukazuje da su sadašnje aktivnosti namerne i da imaju cilj“, naveo je centar.

Sohe, na severozapadnoj obali Severne Koreje, zvanično služi za slanje satelita u orbitu, ali reaktori mogu lako da budu prilagođeni za balističke rakete, što međunarodna zajednica osuđuje.

CSIS navodi da je ta lokacija upotrebljavana u prošlosti za lansiranje satelita koji koriste tehnologiju ICBM, interkontinentalnih balističkih raketa, zabranjenu rezolucijama Saveta bebzednosti.

Južnokorejska obaveštajna služba ove nedelje je saopštila da je primetila znake aktivnosti u Soheu.

Sohe je bio glavni poligon za lansiranje satelita Severne Koreje od 2012. godine. Takođe je korišćen za isprobavanje motora za rakete koje mogu da stignu do SAD. On nije nikad korišćen za testiranje balističkih raketa koje se smatraju provokativnim.

Povezani tekstovi