Foto: hdz

On je s poslanicima raspravljao o budućnosti Evropske unije, istakao karakter EU kao mirovnog projekta usmerenog ka pomirenju i dobrosusedskim odnosima.

Kako je prenela Hrvatska radio-televizija, on je takođe govorio o reformama koje sprovodi hrvatska vlada u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, a kao strateške ciljeve svoje zemlje je istakao ulazak u Šengen i uvođenje evra. Plenković je, međutim, ukazao da su pred Hrvatskom brojne strukturne reforme koje će Vlada „odlučno sprovesti“.

„Ove godine Hrvatska će obeležiti pet godina članstva u EU, što je prilika za podsećanje na naš zahtevan proces pristupanja, kao i na činjenicu da je evropska zajednica 15. januara 1992. međunarodno priznala Hrvatsku“, kazao je Plenković. On je podsetio da se mnogi sećaju šta znači ne imati iste uslove za ekonomski i socijalni razvoj, slobodu kretanja, a danas uživaju evropske vrednosti i slobode. „Cilj je da naši građani ne budu indiferentni prema Evropi, a još manje protiv nje. Naši građani treba jasnije da percepiraju prednosti koje im ona donosi“, ukazao je hrvatski premijer, preneo je HRT.