Pobeda Fidesa - 133 od 199 mesta u skupštini 1Foto: FoNet/AP

Kako prenosi Jerusalem post, prema rezultatima sa 93 odsto prebrojenih glasova, Fides bi trebalo u parlamentu da osvoji 133 od 199 mesta, i to će biti čvrsta dvotrećinska većina u parlamentu, piše N1.

Nacionalistički Jobik je osvojio 26 mesta, dok su socijalisti kao treći sa 20 poslanika u Skupštini.

Dve manje levičarske stranke, Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Đurčanja i Zelena stranka Politika, trebalo bi da osvoje devet, odnosno osam mesta, stoji na N1.

Rezultati sa biračkih mesta su kasnili, jer su na nekoliko mesta u redovima nakon 19 sati ostale hiljade ljudi, a po mađarskom zakonu svako ko stane u red pre zatvaranja birališta ima pravo da glasa.

Na birališta je, prema podacima JP, izašlo oko 70 odsto građana.

Orban je dobio četvrti premijerski mandat. To je i treće uzastopno osvajanje vlasti aktuelnog mađarskog premijera.

Kako izveštač televizije N1 kaže kampanju je zasnovao na svojoj nepopustljivoj antiimigracionoj politici, ali i na tome što je tvrdio da opozicija sarađuje sa UN, EU i Džordžom Sorošem kako bi od Mađarske napravili „migrantsku zemlju“, što je, kako je navodio, pretnja po bezbednost države, ali i hrišćanski identitet naroda.

Opozicione stranke, ocenjuje AP, su u strahu da će dvotrećinska većina omogućiti Orbanu, za kog kažu da je autokratski  lider, da učvrsti svoju vlast i lako sprovede ustavne promene, nastavljajući da se obračunava s nevladinim organizacijama za koje tvrdi da rade protiv mađarskih interesa.

Po objavljivanju rezultata, Orban je poručio pristalicama: „Stvorili smo mogućnost da odbranimo Mađarsku. Velika je bitka iza nas. Postigli smo veliku pobedu“.

Lider Jobika: Podneću ostavku

Lider Jobika Gabor Vona izjavio je da će održati obećanje i podneti ostavku, nakon što je ta nacionalistička stranka na drugom mestu, ali daleko iza Fidesa, piše na N1.

Prema preliminarnim rezultatima ta partija je osvojila 19,7 odsto, što je sličan rezultat onom koji je imala 2014. Tada je Jobik dobio 20,2 odsto.

Vona je pokušao da popravi rejting svoje stranke izbacujući iz nje najradikalnije političare i zabranjujući rasističke poruke, ali mu to nije pošlo za rukom. Nakon što je Jobik pobedio u jednom od 106 distrikta, Vona je promovisao stranku kao silu koja će da promeni vlast u Mađarskoj.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.