Pobeda italijanskih populista i poraz demokrata 1Salvini Foto: Fonet/AP

Nijedna od tri glavne partijske grupe u Italiji nije osvojila dovoljno glasova na parlamentarnim izborima da sama formira vladu, a rekordan broj glasova dobile su populističke partije koje su nekada smatrane marginalnim, pokazuju preliminarni rezultati izbora objavljeni 5. marta.

Pokret pet zvezda, veliki kritičar establišmenta, i partija krajnje desnice Liga mogle bi da imaju značajan uticaj na formiranje nove vlade, a vladajuće demokrate su već priznale poraz.

Najnoviji podaci pokazuju da je na izborima u nedelju, 4. marta najviše glasova, 37%, dobila koalicija desnog centra, u okviru koje je antiimigrantska i evroskeptična partija Liga osvojila 18%, a Napred Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija 14%.

Pokret pet zvezda je samostalno dobila najveću podršku, 31% glasova, a koalicija levog centra predvođena Demokratskom strankom premijera Matea Rencija osvojila je oko 23%. Vladajuća Demokratska partija je već priznala poraz, prenosi Gardijan.

„Ovo je veoma jasan poraz. Rezultati će biti ispod naših očekivanja. To je veoma jasno negativan rezultat za nas“, izjavio je ministar Mauricio Martina. Senator Andrea Markuči iz redova demokrata rekao je da su se birači „jasno i nepobitno“ izjasnili.

„Populisti su pobedili a Demokratska partija je izgubila“, napisao je Markuči na svom Fejsbuk profilu.

Lider Lige Mateo Salvini je izjavio da je koalicija desnog centra na izborima osvojila „pravo da vlada“ Italijom i da će voditi sledeću vladu, a da će njegova partija predvoditi desni centar pošto je osvojila više od partije Napred Italija, prenosi agencija Asošiejted pres. Prema dogovoru Berluskonija i Salvinija, ako osvoje većinu, premijera će birati onaj ko osvoji više glasova.

Salvini je takođe kazao da nije zainteresovan za, kako je rekao, „čudne koalicije“ kao što bi bila sa populističkim Pokretom pet zvezda.

Ukoliko koalicija desnog centra ipak ne uspe da napravi većinu, onda bi Pokret pet zvezda, osnovan pre devet godina, postala najjača pojedinačna partija u parlamentu i time dobila odlučujuću ulogu u formiranju nove vlade.

Jedan od lidera Pokreta pet zvezda Alesandro Di Batista izjavio je novinarima po dobijanju prvih rezultata da je „ovo pravi trenutak slave“, prenosi EURACTIV.com.

„Svi će morati da dođu i razgovaraju s nama“, rekao je Batista.

Jedan od mogućih scenarija je kreiranje evroskeptične koalicione vlade, a moguća je i vlada Pokreta pet zvezda i Demokratske partije.

„Pravljenje većine u parlamentu biće teško, ako ne i nemoguće. Sledi produženi period pogađanja među partijama“, izjavio je Volfango Pikoli, analitičar u kompaniji Teneo Intelidžens.

Prema njegovom mišljenju, koalicija Pokreta pet zvezda i Lige, koje će biti dve najjače partije u parlamentu, malo je verovatna. Iako su obe partije evroskeptične i proruske, Liga je krajnje desničarska partija i to se posebno ogleda u njenim stavovima o migrantima, dok se mnoge pristalice Pokreta identifikuju s italijanskom levicom.

Pokret je odustao od nekih svojih radikalnih predloga, kao što je izlazak iz NATO ili evrozone, obećavajući da će biti prijateljski nastrojen prema poslodavcima ako osvoji vlast. Analitičari kao mogućnost navode i formiranje velike koalicije vladajućih demokrata i Berluskonijeve partije. Nije isključeno ni raspisivanje novih izbora kako bi treća po snazi ekonomija evrozone izašla iz političke krize, navodi Euraktiv.

Politički zastoj

Tokom dva meseca izborne kampanje partijski lideri su isključivali sve postizborne koalicije sa svojim rivalima, ali ne bi bilo prvi put da Italija nađe izlaz iz naizgled nepremostivog političkog zastoja. Pokret pet zvezda je ranije odbacivao bilo kakvu podelu vlasti, ali je kasnije modifikovao svoj stav izrazivši spremnost da razmotri zajedničke politike, ali ne i pregovore o mestima u vladi.

Produžena politička kriza mogla bi da stavi prezaduženu Italiju u centar pažnje u Evropi, pošto je pretnja nestabilnosti u Nemačkoj prošla potvrdom velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca kancelarke Angele Merkel.

„Italija je daleko od rešenja svojih dugoročnih problema a sada će imati nove probleme. Pripremite se za duge i kompleksne pregovore koji će trajati mesecima“, izjavio je Lorenco Kodonji, bivši glavni ekonomista u Ministarstvu finansija. Parlament će održati prvu sednicu 23. marta, a zvanični razgovori o formiranju vlade verovatno neće početi pre početka aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari