Počela posebna sednica Narodne skupštine RS, najavljen odgovor na Inckov nametnuti zakon 1Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

U Banjaluci je danas počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), zakazana na predlog političkih partija iz RS kao odgovor na nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Sednica je zatvorena za javnost, a na njoj bi poslanicima trebalo da se obrate predsednici političkih partija iz RS.

Na sednicu su došli i poslanici Koalicije zajedno za BiH, koje čine stranke sa sedištem u Federaciji BiH, mada se spekulisalo da će možda bojkotovati sednicu.

Na dnevnom redu su dve tačke – Predlog zakona o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika u BiH kojom je donet zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina i Predlog zakona o dopuni Кrivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se predviđa zatvorka kazna i do 15 godina zatvora za one koji Republiku Srpsku budu nazivali genocidnom ili agresorskom tvorevinom, a njene njene narode genocidnim ili agresorskim.

Ranije je navedeno da to znači da organi RS neće sarađivati ako Tužilaštvo i Sud BiH, kao i policijske agencije na nivou BiH budu nastojale da provode odluku Visokog predstavnika u BiH na teritoriji ovog entiteta.

Dodik: Posebna sednica parlamenta RS predstavlja jedinstvo srpskog naroda

Srpski član Predsedništva i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas, pred početak posebne sednice Narodne skupštine RS, da to zasedanje predstavlja jedinstvo srpskog naroda.

Dodik je rekao da je zadovoljan zbog „sloge koju su iskazali svi predstavnici političkih partija iz Republike Srpske“.

„Jedina tema koja nas je okupila jesu nametnuta rešenja Visokog predstavnika, na šta nema pravo. Koliko vidim, i ovaj novi Visoki predstavnik (Kristijan Šmit) planira da čini isto“, dodao je on.

Dodik je ponovio da su visoki predstavnici kršili međunarodno pravo, Ustav i zakone u BiH, kao i da su srpski političari protiv nametanja zakona.

„Pala je politika Evropske unije koja se poziva na pravo. Pao je njihov autoritet i priča o vladavini prava“, ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Još je kazao da novi Visoki predstavnik Kristijan Šmit „nije legalno izabran i da Republika Srpska nema obavezu da sarađuje s njim“, jer, kako je rekao, njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN-a.

Dodik je najavio da će već na sledećoj sednici Skupštine opštine Srebrenica, posle letnje pauze, biti smenjen potpredsednik loklanog parlamenta Ćamil Duraković zbog „progona novinara“.

Duraković je Tužilaštvu BiH prijavio novinara Radio-televizije RS (RTRS) Branislava Đuričića zbog tvitova u kojima je naveo da se u Srebrenici nije desio genocid.

U Banjaluci je počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, zakazana na predlog političkih partija iz RS kao odgovor na nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Sednica je zatvorena za javnost, a na dnevnom redu su samo dve tačke.

Prva je Predlog zakona o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika kojom je donet zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Druga tačka je Predlog zakona o dopuni Кrivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se predviđa zatvorka kazna i do 15 godina zatvora za one koji Republiku Srpsku budu nazivali genocidnom ili agresorskom tvorevinom, a njene njene narode genocidnim ili agresorskim.

Lukač očekuje zaključke parlamenta RS o daljim postupcima policije u vezi sa Inckovim zakonom

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač izjavio je danas da očekuje zaključke Narodne skupštine RS o daljem delovanju pripadnika entitetske policije u vezi sa nametnutim zakonom o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Upitan da prokomentariše navode srpskog člana Predsedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da su dati nalozi MUP-u RS da zaštiti građane od mogućeg delovanja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ako prekrše zakon o zabrani negiranja genocida, Lukač je kratko odgovorio da će sačekati odluku današnje, posebne sednice parlamenta RS.

On je demantovao navode poslanika Nebojše Vukanovića da se fizički sukobio sa Dodikom, ističući da se radi o špekulacijama.

Na novinarsko pitanje – da li se baš u svemu slaže sa Dodikom, Lukač je uzvratio pitanjem „pa, da li se vi u svemu slažete sa mužom, decom…“.

Još je kazao da ima 33 godine rada u policiji, da je na funkciju ministra unutrašnjih poslova RS došao na Dodikov poziv, ali da nema problem da više ne bude ministar.

Pojedini mediji su naveli da je ideja o koncentracionoj vladi sa opozicijom poslužila Dodiku da se reši problema u svojoj stranci, između ostalog i da smeni Lukača sa mesta ministra policije.