Pod kojim uslovima će Rusija upotrebiti nukearno oružje 1Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije, za britanski Gardijan detaljno je izneo pod kojim uslovima će Rusija upotrebiti nuklearno oružje. naveo je.

“Broj jedan je situacija kada je Rusija pogođena nuklearnim projektilom“.  Drugi slučaj je bilo kakva upotreba drugog nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika“, dok je treći, “napad na kritičnu infrastrukturu koji će paralizovati naše snage nuklearnog odvraćanja”, kazao je bivši ruski predsednik.

Kao četvrtu situaciju, naveo je eventualni izvršen akt agresije na Rusiju i njene saveznike, koji bi ugrozio postojanje same zemlje, čak i bez upotrebe nuklearnog oružja, odnosno uz upotrebu konvencionalnog naoružanja.“

Kako se ocenjuje, nijedan od ovih uslova nije prisutan. NATO je više puta ponovio da nikada neće preventivno napasti Rusiju, a kamoli da ugroze postojanje Rusije. Medvedev nije spominjao opciju “Ako NATO isporuči borbene avione Ukrajini, niti „ako Rusija počne da gubi na bojnom polju u Ukrajini“.

Prema oceni,  u poređenju sa ruskom doktrinom pre invazije na Ukrajinu, ne postoji ništa novo u onome što je Medvedev rekao o uslovima pod kojima bi Rusija koristila nuklearno oružje.

Medvedev, bivši ruski predsednik koji je zamenik predsednika Saveta bezbednosti zemlje, rekao je da bi Moskva mogla da udari protiv neprijatelja koji koristi samo konvencionalno oružje, dok je ministar odbrane Vladimira Putina tvrdio da je nuklearna “spremnost“ prioritet.

Zapadni zvaničnici su rekli da pretnje mogu biti samo pokušaj da se skrene pažnja sa neuspeha Putinovih snaga da obezbede brzu okupaciju ukrajinskog glavnog grada Kijeva i da napreduju u drugim ključnim delovima zemlje.

Savetnik ukrajinskog ministarstva odbrane Markijan Lubkivski izjavio je u subotu da će Rusija uskoro izgubiti kontrolu nad južnim gradom Hersonom, prvim velikim centrom koji je pao u ruke Kremlja od početka rata 24. februara.

“Verujem da će danas grad biti u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. Završili smo u poslednja dva dana operaciju u Kijevskoj oblasti, tako da su druge oružane snage sada fokusirane na južni deo pokušavajući da oslobode Herson i neke druge ukrajinske gradove”.

Rusija ima oko 6.000 nuklearnih bojevih glava – najveće zalihe nuklearnog oružja na svetu. U intervjuu u subotu, Medvedev je rekao da ruska nuklearna doktrina ne zahteva da neprijateljska država prvo upotrebi takvo oružje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.