Podgorica kritikuje Selakovića zbog izjave o ugroženosti Srba u Crnoj Gori 1Foto: Fonet

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas kao netačnu ocenu šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića o ugroženosti interesa srpskog naroda u Crnoj Gori.

Ministarstvo je navelo da se Beograd, „verovatno suprotno od želje građana Srbije, često bavi Vladom Crne Gore i njenim građanima, umesto suočavanja sa domaćim i međunarodnim izazovima“.

„Neshvatljiva je konstantna želja zvaničnika da u svim nastupima govore o ‘legitimnom pravu’ da brinu o 30 odsto naših građana, predstavljajući Srbiju kao matičnu državu srpskog naroda. U ovom kontekstu bi jedino ispravno bilo shvatiti i priznati da su građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi lojalni, punopravni i uvaženi građani i da njihova jedina matica može biti Crna Gora“, navelo je Ministarstvo.

Dodaje se da je „bilo kakav drugačiji pristup neprihvatljiv“ i da „nosi primesu upitne političke etike“.

„Svi državljani Crne Gore koji se osećaju Srbima nemaju druge države, niti matice, osim države svih nas, Crne Gore. Njena Vlada i institucije jedina su adresa za njih. Naša država ne želi da se odrekne niti jednog jedinog čoveka, a kamoli 30 odsto Srba koji su neizostavan temelj naše države“, stoji u saopštenju.

Crnogorsko Ministarstvo je pozvalo Selakovića da u direktnoj komunikaciji sa ministrom spoljnih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem „iznese sva pitanja od zajedničkog interesa, nedoumice, sumnje i neslaganja, kako priliči susednim državama i ozbiljnim državničkim funkcijama koje podrazumevaju odgovornost i rad u interesu dva naroda“.

„Pozivanje na istorijske ‘činjenice’, poput izjave da je Crna Gora toponim koji postoji od 14. veka, koja nosi primesu pežorativnog i uvredljivog odnosa, te tumačenje odluka suverene države Crne Gore i to pod studijskim reflektorima, nije mera dobrosusedske politike i umeća pregovaranja, što je dužnost i obaveza koju nosi funkcija ministra spoljnih poslova“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.