Pojedinci upozoravaju da brazilski predsednik možda sprema vojni udar 1Foto: EPA-EFE/MARCELO SAYAO

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro i njegovi saveznici mogli bi se spremati za vojni udar u Brazilu, smatra uticajna grupa bivših predsednika, premijera i javnih ličnosti s levice.

U otvorenom pismu, čije delove prenosi britanski Gardijen.tvrdi se da skupovi koje sledbenici Bolsonara organizuju širom Brazila ovih dana predstavljaju opasnost po demokratiju i pobunu po uzoru na napad pristalica Donalda Trampa na američki Kapitol 6. januara.

Potpisnici pisma tvrde da nacionalistički marševi pristalica Bolsonara protiv Vrhovnog suda i Kongresa, koji uključuju bele rasiste, vojnu policiju i javne zvaničnike na svim nivoima vlasti, „izazivaju strah od puča u trećoj najvećoj demokratiji na svetu“.

Među potpisnicima pisma su Hose Luis Rodriguez Zapatero, bivši španski premijer, Janis Vroufakis, bivši grčki ministar finansija, Džeremi Korbin, bivši britanski lider laburista, Fernando Lugo, bivši paragvajski predsednik…

Oni ističu da je 10. avgusta Bolsonaro, konzervativac i populista, koji nije krio da mu je Tramp uzor, “vodio vojnu paradu bez presedana kroz glavni grad Braziliju, jer su njegovi saveznici u Kongresu gurali opsežne reforme izbornog sistema u zemlji za koje kaže da su ključne pred predsedničke izbore sledeće godine“.

Sam predsednik je 21. avgusta rekao da su marševi priprema za „neophodan kontranapad“ protiv Kongresa i Vrhovnog suda.

Bolsonaro je tada rekao da mu je „komunistički ustav“ Brazila oduzeo moć i optužio „sudstvo, levicu i čitav skriveni aparat“ da su se zaverili protiv njega.

“Imam tri opcije za svoju budućnosti: biću ili uhapšen ili ubijen ili ću osvojiti izbore naredne godine“, rekao je Žair Bolsonaro tokom nedavnog sastanka koji je prenošen uživo na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.