Policija nezakonito Pegazusom špijunirala izraelske zvaničnike 1Foto: EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Izraelska vlada je najavila da će pokrenuti nezavisnu istragu na nacionalnom nivou pošto su se pojavili izveštaji o tome da je policija zloupotrebljavala softver Pegazus kompanije NSO grupa za špijuniranje širokog spektra javnih ličnosti u zemlji, uključujući političare, poslovne ljude, zvaničnike i aktiviste.

U izveštaju koji je objavio izraelski list Calcalist navodi se da je policija, pre otvaranja bilo kakve istrage i bez sudskog naloga, koristila ovaj softver da hakuje telefone desetina uglednih Izraelaca, među kojima je i Avner Netanjahu, sin bivšeg premijera Benjamina Netanjahua.

Među onima koji su navodno identifikovani kao mete nalaze se i brojni članovi užeg kruga oko Netanjahua, kao i oni koji su svedočili protiv njega tokom policijske istrage o korupciji.

Calcalist navodi da su meta špijunaže bili i šefovi brojnih odeljenja u vladi, među kojima su ministri saobraćaja, finansija i pravde, direktor jednog popularnog lanca supermarketa Rami Levi, jedan visoki predstavnik sindikata u izraleskoj vazduhoplovnoj industriji, brojni novinari uključujući bivšeg glavnog urednika novinskog sajta Vala, kao i lideri protestnih pokreta za prava Etiopljana i osoba sa invaliditetom.

Kako prenosi Gardijan, ministar policije Omer Barlev rekao je da će formirati nezavisnu istražnu komisiju na nivou vlade. “Neće biti takvih grešaka dok sam ja odgovoran”, napisao je Barlev na Tviteru, odgovarajući na navode Catalista, ali i naglasio da se navodna zloupotreba Pegazusa protiv zvaničnika koje je ovaj list označio kao mete dogodila pre nego što je on stupio na funkciju.

Komentarišući izveštaj, Avner Netanjahu je za jednu izraelsku radio stanicu izjavio da je “u šoku”. “Očigledno da kada je reč o špijuniranju nije važno da li sam ili nisam povezan sa politikom – to bi moglo i vama da se dogodi”, rekao je on.

Kako prenosi Al Džazira, saslušanje u slučaju protiv Benjamina Netanjahua je odloženo pošto je sud odlučio da sačeka dok ne budu istraženi navodi o hakovanju svedoka.

“Ovo je crni dan za državu Izrael. Ne uzimajući u obzir moj slučaj, koji naravno ima široku lepezu implikacija, smatram da se ovo tiče svih građana naše zemlje bez izuzetka”, rekao je Netanjahu.

Premijer Naftali Benet, koji je u junu prošle godine na ovoj funkciji nasledio Netanjahua, ocenio je da su najnoviji izveštaji koje je objavio Calcalist “veoma ozbiljni ako su istiniti”.

“Pegazus i slični softveri koji telefon pretvaraju u džepni uređaj za špijunažu su važne alatke u borbi protiv terorizma i teških zločina, ali oni ne smeju da se zloupotrebljavaju u kampanjama koje su usmerene protiv izraelske javnosti ili zvaničnika. Svakako nećemo dopustiti da to prođe bez posledica jer su stvari koje su se navodno dogodile veoma ozbiljne”, rekao je Benet.

“Sistem za sprovođenje zakona ne sme da zanemaruje zakon. Ne smemo da izgubimo našu demokratiju. Ne smemo da izgubimo našu policiju. I svakako – ne smemo da dopustimo da javnost izgubi poverenje u njih. Zato ovaj slučaj zahteva temeljnu i sveobuhvatnu istragu”, naglasio je izraelski predsednik Isak Herzog, komentarišući izveštaj Calcalista.

Izveštaje je osudila i izraelska ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked. “Ako su ovi navodi tačni, onda govorimo o pravom zemljotresu, o postupcima koji su skladu sa mračnim režimima iz prethodnog veka, kojima ne smemo da budemo nalik. Masovno zadiranje u privatnost ljudi je bezakonje koje mora odmah da se zaustavi”, istakla je Šaked i dodala da “Kneset i celokupna javnost zaslužuju odgovore i to odmah”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.