Policija Teksasa priznala grešku: Predugo čekali da bi savladali ubicu 19 dece 1EPA-EFE/AARON M. SPRECHER

Pukovnik Stiven Mekkrou iz Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa priznao je da je napravljena greška prilikom procene situacije u osnovnoj školi Rob u Uvaldeu u Teksasu u kojoj je 18-godišnji napadač ubio 19 dece i dvoje odraslih. Prema listingu poziva upućenih policiji, vidi se da je prvi poziv u pomoć stigao pre nego što je napadač ušao u školu, a da je policiji trebalo više od sat vremena da uđe u učionicu u kojoj se nalazio i upuca ga.

„Sa pozicije na kojoj sada stojim, naravno da to nije bila ispravna odluka. Bila je to pogrešna odluka. Za to nema opravdanja. Ali, opet, nisam bio tamo“, rekao je Mekkrou.

On je kazao da veruje da je upad trebalo izvršiti što je pre moguće i da se pravila menjaju u situaciji kada je napadač aktivan.

Prema listingu koji je objavilo Odeljenje za javnu bezbednost, prvi telefonski poziv policiji upućen je u 11.30 dok je napadač još bio van objekta i nalazio se napolju sa oružjem u rukama. Bezbednosne kamere su pokazale da je minut kasnije napadač počeo da puca po školskom parkingu, a tada je u njegovoj blizini prošao policijski auto ali napadač u tom trenutku nije uočen jer su ga zakljanjala druga kola.

Pucnjava u samoj školi počela je u 11.33. Dva minuta kasnije na licu mesta je ukupno sedam policajaca. Trojica ulaze u školu, a za njima još trojica i jdan šerif. U 12.03 u školskom hodniku se nalazi 19 policajaca dok napadač puca u učionici.

Do 12.50 kada je taktički tim upao u učionicu i ubio napadača đaci su više od 10 puta pozvali policiju i govorili šta napadač radi i koliko dece je upucano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.