Policija u Melburnu upotrebila gumene metke protiv antivaksera 1EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Policija za suzbijanje demonstracija u Melburnu, na istoku Australije, upotrebila je danas biber sprej i gumene metke da rastera nasilne demonstrante, protivnike obavezne antikovid vakcine za građevinske radnike.

Protest je uperen protiv propisa vlade države Viktorija, čiji je Melburn glavni grad, inače drugi po veličini u Australiji, kojim se traži od svih građevinskih radnika da se vakcinišu.

Najmanje tri policajca su povređena, a više od 40 osoba je privedeno, rekao je šef policije Viktorije.

Oko 500 policajaca je bilo raspoređeno tokom protesta, a napadnuto je i više novinara.

Više od hiljadu demonstranata u radnim odelima izašlo je u centar Melburna, ispaljivali su svetleće rakete, bacali flaše i napadali policijska vozila uz skandiranje slogana protiv vakcina i zaključavanja.

Više sati protivnici obavezne vakcinacije na gradilištima suprotstavljali su se pozivima policije preko razglasa da se raziđu.

Ovo su druge demonstracije istog tipa za dva dana, prve su bile demonstracije stotinak radnika u ponedeljak kada su razbijani izlozi u centru Melburna.

Sredinom septembra više od 200 ljudi je uhapšeno, a nekoliko policajaca je povređeno tokom okršaja sa demonstrantima, protivnicima lokdauna.

Melburn se nalazi u strogom lokdaunu sedam nedelja u nastojanju da se zaustavi brzo širenje delta soja korna virusa. Međutim žarišta zaraze primećena su na gradilištima gde je poštovanje propisa labavije, navele su vlasti.

Vlasti su sinoć objavile da će građevinska industrija biti zatvorena od utorka na dve nedelje u Melburnu i nekim regionalnim oblastima.

Zvaničnici su rekli da će svi radnici morati da ispune zdravstvene zahteve pre ponovnog otvaranja i da prime najmanje jednu dozu vakcine pre povratka na rad, 5. oktobra. Mere su donete zbog toga što radnici nisu poštovali mere i protestovali protiv strožih propisa.

„Bili smo jasni, ako ne poštujete propise nećemo oklevati da preduzmemo mere“, rekao je Tim Palas, ministar za industrijske odnose Viktorije najavljujući odluku vlasti o zatvaranju gradilišta.

Ministar je rekao da su vlasti upozorile zaposlene u građevinskoj industriji pre nedelje dana i da je primećeno skandalozno ponašanja na gradilištima i na ulicama i da vlasti prema tome deluju odlučno i bez oklevanja.

Zatvaranjem gradilišta desetine hiljada radnika ulazi u tehničku nezaposlenost.

Pozivi na demonstracije u radnim odelima upućeni su preko društvenih mreža gde se šire teorije zavere protiv vakcina.

Država Viktorija zabeležila je 603 nova slučaja kovida u poslednja 24 časa.

Dva najveća australijska grada, Sidnej i Melburn, trenutno su pod merama zaključavanja. Cilj je da se vakciniše 80 odsto stanovništva što bi omogućilo ponovno otvaranje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.