Foto:EPA-EFE/HUMAN RIGHTS WATCH /

Više stotina muškaraca od 31. oktobra, kada je zatvoren centar, nalaze se unutra i odbijaju da napuste centar jer strahuju za sopstvenu bezbednost u lokalnoj zajednici. Gardijan piše, pozivajući se na izjave očevidaca, da se u centru nalazi veliki broj policajaca i pripadnika paravojnih snaga koji su upali unutra i dali im rok od sat vremena da napuste centar. Policajci su, kako se navodi, vikali na azilante i tražili im da predaju mobilne telefone.

U snimku zabeleženom na licu mesta vidi se muškarac koji uzvikuje „borci za ljudska prava pomozite nam, oni žele da nas ubiju“. Iranski izbeglica i novinar Behruz Bučani oslobođen je juče pošto je prethodno bio uhapšen. NJegovo hapšenje Australijski novinarski savez opisao je kao „drastičan napad na slobodu štampe“. Ovaj novinar, inače uticajni glas unutar centra, kasnije je na svom Tviter nalogu napisao da je više od dva sata bio vezan.

Pre hapšenja Bučani je na društvenim mrežama napisao da su pripadnici imigracione službe i policije počeli da pretražuju prostorije i govore ljudima „pokret, pokret“, „imate samo sat vremena da napustite objekat“. Bučani je kazao da su pojedine izbeglice postavile barijere unutar objekta da bi sprečili napredak policije, dok su se pojedini sakrili. „Oni uništavaju sve. Šatore, krevete i sve što nam pripada. Agresivni su, a naše stvari bacaju u kante za otpatke. Izbeglice su mirne i gledaju šta se događa.“

U skladu sa svojom politikom Australija je hapsila azilante i slala ih na ostrva Manus i Nauru. Zatvorski centar na ostrvu Manus sada je ugašen, pošto ga je sud Papue Nove Gvineje proglasio neustavnim.

Australijski premijer Malkolm Turnbul kazao je da njegova zemlja neće prihvatiti pritiske da prihvati muškarce ponavljajući dugoročnu politiku da bi takav potez podstakao trgovinu ljudima. „Trebalo bi da poštuju zakon i pravila vlasti Papue Nove Gvineje“, kazao je Turnbul, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema izjavama očevica Abdul Aziz Adama juče ujutru je oko 420 azilanata bilo u centru. Kasnije je, međutim, policijski zvaničnik Papue Nove Gvineje izjavio da je centar dobrovoljno napustilo 35 njih.
Australijski imigracioni ministar Piter Daton potvrdio je juče da je posredi policijska operacija i ukazao da su australijski poreski obveznici izdvojili oko 10 miliona dolara za izgradnju novog postrojenja. On je aktuelnu situaciju povezao sa izgradnjom novih domova za stanare koji odbijaju da se isele iz starih. Australijska direktorka Hjuman rajts voča Elejn Pirson kazala je da je reputacija Australije dovedena u pitanje. „Australija sedi dokona dok bezbednosne snage Papu Nove Gvineje prazne kompleks, konfiskuju telefone i agresivno postupaju prema izbeglicama“.