Poljska i Nemačka kreću sa obukom ukrajinskih vojnika: Lokacija tajna "iz bezbednosnih razloga" 1EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Poljska i Nemačka počinju da obučavaju velike ukrajinske jedinice za odbranu od ruskih napadača. Evropska unija time ispunjava hitnu želju Ukrajine.

Pre mesec dana Evropska unija donela je odluku o misiji za obuku ukrajinske vojske.

Startni signal dat je sada nakon sastanka ministara odbrane 27 zemalja EU u Briselu. „Može odmah da počne“, najavila je nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht, istakavši da bi prvi vojnici iz Ukrajine mogli narednih dana da stignu u Nemačku, na obuku na različitim lokacijama i poligonima.

Iz bezbednosnih razloga Lambreht nije htela da otkrije gde tačno.

„Daćemo značajan doprinos“, rekla je nemačka ministarka odbrane. „Do juna planiramo da obučimo 5.000 vojnika u različitim veštinama, u formatu brigade.“ Drugim rečima, to znači da velike borbene jedinice ukrajinske vojske sa 1.500 do 5.000 vojnika treba zajedno da vežbaju kako da ponovo zauzmu teritoriju koju je okupirala Rusija. Radi se o usklađivanju borbenih jedinica, zaliha, pomoćnih trupa, među kojima su inženjeri, izviđači ili medicinari, sa vojnim rukovodstvom na svim nivoima.

Za tu vrstu obuke pogodan je savremeni vojni poligon Altmark u nemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt. Opremljen je digitalnim simulacionim postrojenjem s najmodernijim računarima, gde više strana može da se takmiči jedna protiv druge. Prema navodima Bundesvera, nakon vežbe se dobijaju rezultati koji doprinose daljem napredovanju.

Do sada najveća misija EU

U naredne dve godine obuku bi trebalo da prođe ukupno 15.000 vojnika iz Ukrajine. Šef nove vojne misije EU (EUMAM Ukrajina), francuski viceadmiral Erve Bležan, računa s dugim ratom u Ukrajini.

„Ukrajina je to tražila, jer im je to potrebno“, objasnio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u Briselu. „Današnje ratovanje je veoma složeno. Ukrajinskoj vojsci su potrebne posebne veštine kako bi mogla da koristi savremeno oružje i savremenu taktiku. Ovaj rat je potpuno drugačiji od onoga što smo ranije poznavali.“

Veliki deo obuke biće na lokacijama u Poljskoj. U program su uključeni ne samo vojni treneri zemalja-domaćina, već i vojnici iz svih zemalja EU. Prema rečima Borelja, svaka vojska na teren za obuku donosi svoja posebna znanja. Biće to veliki napor da se ukrajinska vojska obnovi i ojača, piše DW.

Što se tiče brojki, to je daleko najveća vojna misija koju je EU ikada pokrenula. Godišnji troškovi će iznositi između 50 i 60 miliona evra, što se finansira iz budžeta EU. Za putne troškove i opremu ukrajinskih vojnika predviđeno je 16 miliona evra. Prema rečima diplomata EU, misija bi mogla biti proširena u zavisnosti od toka rata Rusije protiv Ukrajine.

Popravak naoružanja i municija

Paralelno s obukom ljudi, trebalo bi da se poboljša i snabdevanje oružjem. Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht najavila je da će Slovačka i Nemačka otvoriti zajednički centar za popravku teškog naoružanja. Njegova osnovna namena je servisiranje i popravljanje zapadnih samohodnih haubica i višecevnih raketnih bacača koji su isporučeni Ukrajini. „Može odmah da počne“, rekla je nemačka ministarka. „Važno je da sve što se isporuči može da se popravi posle borbe.“

Takođe je važno obezbediti municiju za to oružje. Zemlje EU dogovorile su se da zajednički kupuju municiju i opremu, kako bi se nadoknadile praznine u evropskim vojnim skladištima nastale zbog isporuka Ukrajini. „Moramo ih dopuniti. Moramo to zajedno da uradimo kako bismo izbegli konkurenciju na tržištu, kao što je bio slučaj sa vakcinama protiv kovida“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Radi se o „boljim cenama i boljem kvalitetu – i da ide brzo“.

Borelj je najavio da bi, nakon dugih priprema, sledeće godine trebalo da postoje jedinice za brzo reagovanje, koje će biti sastavljene od delova vojski zemalja-članica EU. S obzirom na rat u istočnoj Evropi, EU je odlučila da poveća zajedničku odbranu i da vojsku učini „interoperativnom“. Radi se o naizgled jednostavnim stvarima kao što su isti kalibri za oružje i municiju, ista vozila i rezervni delovi, kao i kompatibilni radio-uređaji. Pored toga, EU želi da pojednostavi transport vojne opreme i osoblja preko unutrašnjih granica Evropske unije. Za to su još uvek potrebni komplikovani formulari i prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.