Pompeo jača uticaj Amerike u Centralnoj Evropi 1Foto: EPA-EFE/MARTON KOVACS

Njegovi centralnoevropski domaćini, koji su suočeni sa optužbama kod kuće i u inostranstvu da su doprineli nazadovanju demokratije i vladavine prava, Pompeovu posetu doživljavaju kao pečat odobrenju Vašingtona, piše evropski portal Politiko. Za Vašington, s druge strane, Pompeova evropska misija ima za cilj da se lično uveri da li su Mađarska, Slovačka i Poljska više okrenute ka Zapadu. Kako je i sam Pompeo priznao, posetu u tri zemlje Centralne Evrope vidi kao priliku da se suprotstavi sve rastućem uticaju Rusije i Kine u regionu u oblastima poput energije i tehnologije.

Ukoliko želi da izbegne dalje otuđenje svojih zapadnoevropskih saveznika, Pompeo će morati da uspostavi ravnotežu između hvaljenja svojih domaćina i bavljenja optužbama koje im pripisuju kritičari, ocene su evropske javnosti.

I Budimpešta i Varšava su predmet disciplinskih postupaka EU, i terete se za dovođenje u rizik fundamentalnih vrednosti evropskog bloka, dok je reputacija Bratislave jako narušena nakon ubistva Jana Kucijaka, novinara koji je istraživao veze mafije sa ljudima iz vlasti. U Poljskoj je Pompeo kodomaćin konferencije o bezbednosti na Bliskom istoku. Visoki američki zvaničnik novinarima je uoči turneje kazao da je nedostatak američkog angažovanja u regionu u proteklih nekoliko godina stvorio vakuum. Prisustvo kineskog telekomunikacionog giganta Huavei u Centralnoj i Istočnoj Evropi je čak veća glavobolja za Vašington od njegove uloge u Zapadnoj Evropi, kaže jedan visoki zvaničnik američke administracije istovremeno podstičući bojazni zbog uloge Rusije u regionu.

Pompeo je u Budimpešti s tamošnjim kolegama razgovarao o odbrambenim vezama i izvršio pritisak na Mađarsku da smanji svoje energetska snabdevanja i zavisnost od Rusije. Objavio je i niz američkih inicijativa u regionu, između ostalih, borbu protiv korupcije – koja se posmatra kao staza za ruski i kineski uticaj, kaže jedan visoki zvaničnik, prenose evropski mediji.

Pompeova poseta Budimpešti je podsticaj za Viktora Orbana, mađarskog premijera, „nemirno dete“ EU, čija vlada sledi neke Trampove politike poput oštre politike prema migrantima i jakih verbalnih napada na novinare. Početkom meseca, Fridom haus u svom godišnjem izveštaju umesto u slobodnu svrstao je Mađarsku u „delimično slobodnu“ državu prvi put od 1990, i time je ona postala jedina zemlja EU koja je kategorizovana kao „delimično slobodna“. Sa svoje strane, Vašington je mnogo manje glasan u kritikama Budimpešte kada je reč o pitanjima slobode medija, nego što je to bio slučaj tokom Obamine administracije. Pod Trampovim predsednikovanjem, postoji „uzajamno poštovanje“ u američko-mađarskim političkim odnosima, kazao je Peter Sijarto, ministar inostranih poslova Mađarske pred Pompeov dolazak, navodeći da je njegova poseta dokaz da je Budimpešta pouzdan saveznik NATO.

S druge strane, Pompeo je saslušao i razgovarao sa predstavnicima nevladinih organizacija u Mađarskoj, koji su u proteklih nekoliko godina suočeni sa jakim pritiscima vlasti. Orbanovi kritičari stavljaju mu na teret i to da je uspostavio suviše bliske veze s ruskim liderom Vladimirom Putinom, dok su zapadni zvaničnici zabrinuti da Budimpešta „zatvara oči“ na ruske obaveštajne aktivnosti na mađarskom tlu. Prošle godine, Trampova administracija izrazila je retko javno nezadovoljstvo zbog toga što je Budimpešta odbila da izruči dva osumnjičena ruska dilera oružjem, već ih je, umesto toga, poslala nazad u Rusiju.

Zvaničnici kažu da, iako je Budimpešta stala na stranu Sjedinjenih Država kada je reč o protivljenju paktu UN o globalnim migracijama i nije ih kritikovala onda kada je Vašington prebacio ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, ipak nije ispunila američke prioritete – nije sačuvala Centralnoevropski univerzitet u Budimpešti, već ga je prisilno prebacila u Austriju, ne podržava Ukrajinu već je optužuje za narušavanje prava etničkih Mađara. Za pojedine diplomate, Mađarskoj je to izgovor da bi se sprečila bliža saradnja Ukrajine i NATO, na zadovoljstvo Rusije.

„Potreban nam je specijalni jezik za Ukrajinu“, kazao je Orban pred dolazak američkog gosta. U mađarskoj postoji vlada prijateljski nastrojena prema Ukrajini, dok u Ukrajini imamo antimađarsku vladu“. Poput svog mađarskog kolege, Poljska vlada je ponosna što je Trampova administracija odabrala za tačku posete državnog sekretara, naročito za domaćina bliskoistočne konferencije. „SAD su nam se obratile da budemo kodomaćini konferencije sa njima – mi smo država u EU koja je najviše od svih proamerički nastrojena i želimo da naglasimo da ćemo i dalje sarađivati sa Vašingtonom, naročito na bezbednosnim pitanjima“, kaže jedan poljski zvaničnik.

Kritičari vlade u Varšavi, međutim, optužuju rukovodstvo svoje zemlje da se previše dodvoravaju Trampu, koji je generalno nepopularan u Evropi, te da se samim time Varšava sve više izoluje unutar EU.