Foto: EPA / JIM LO SCALZO

On je za Bi-Bi-Si rekao da Kinezi „imaju mnogo veću mogućnost“ da to učine nego Rusi.

Kao primere je naveo pokušaje krađe trgovinskih informacija od Sjedinjenih Država i infiltraciju u škole i bolnice koja se, kako je rekao, širi i na Evropu i Veliku Britaniju. „Pomislite na razmere ekonomija te dve zemlje. Kinezi mogu mnogo lakše da ostvare tu misiju nego Rusi“, rekao je Pompeo.

Početkom ove godine, bivši službenik CIA je bio uhapšen zbog optužbe da je zadržavao poverljive informacije u slučaju za koji se smatralo da je povezan sa obustavljanjem špijunskih operacija agencije u Kini. Tokom dve godine pre nego što je Džeri Čun Šing Li uhapšen, oko 20 doušnika je ubijeno ili zatvoreno – što je jedan od najvećih neuspeha američke obaveštajne službe u poslednje vreme. Zvaničnici tada nisu znali da li je do ubistava dovela „krtica“ ili hakovani podaci. Pompeo, takođe, kaže da očekuje da će Rusija pokušati da utiče na izbore za američki Kongres ove jeseni. Američke obaveštajne agencije smatraju da se Moskva mešala u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Šef CIA kaže da bi države zajednički mogle da učine više u borbi protiv kineskih pokušaja da proširi moć nad Zapadom. „Možemo da uočimo veoma usredsređene pokušaje da se Americi ukradu informacije, da se u SAD infiltriraju špijuni – ljudi koji u ime kineske vlade rade protiv Amerike. To viđamo u našim školama, bolnicama i zdravstvenom sistemu, kao i širom korporativne Amerike, ali se širi i na druge delove sveta, uključujući Evropu i Britaniju“, rekao je Pompeo. On je doveo u pitanje i ideju da SAD imaju malo uticaja na konflikte u Siriji, gde je predsednik Bašar al-Asad još na vlasti, a podržavaju ga Rusija i Iran.

„Mi ćemo raditi na rešavanju tih komplikovanih problema i borićemo se protiv Iranaca gde god možemo“, izjavio je Pompeoi. Kako se ispostavilo, on je prošle godine pisao Kasemu Solejmaniju – lideru Kuds specijalnih snaga, koje su deo iranske Revolucionarne garde – da ga upozori da bilo kakav napad usmeren protiv interesa SAD neće proći nekažnjeno.

„Želeo sam da Solejmaniju pošaljem jasnu poruku da postoje američki interesi – kao što imamo zapadne, britanske i druge interese – i da će napad na njih rezultirati adekvatnim odgovorom. On mora da bude sasvim svestan toga da se ne može tolerisati to da Iranci ugroze interese Amerike“, rekao je direktor CIA i dodao da je najbolji način da se izbegne zaoštravanje konflikta taj da se osigura da iranski narod shvati kakvu će cenu platiti zbog takvih aktivnosti svoje vlade, ne samo u regionu već i u Evropi. „Nadam se da će oni shvatiti da nije u najboljem interesu njihove zemlje da šalje svoje snage na mesta kao što je Evropa kada postoji toliko toga što se može učiniti da Iran postane bolje mesto. Uvereni smo da će iranski narod to razumeti i nadamo se da će njihovi lideri to prihvatiti“, zaključio je Pompeo.