Porošenko Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Kako je naveo, „potpisan je sporazum između predstavnika izbornog štaba Porošenka i Zelenskog“. Jedan od dvojice rivala u nedelju će biti izabran za predsednika Ukrajine. Dvojica političari su trebali još u prošlu nedelju da debatuju na stadionu ali se Zelenski nije pojavio, a kako se navodi, nisu pušteni ni gledaoci, koji su ostali ispred, odakle su sa velikog ekrana gledali Porošenka kako odgovara na pitanja novinara. Kandidati nisu bili uspeli da se slože oko datuma debate.

Većina anketa pokazuje da Zelenski ima znatnu prednost pred Porošenkom pred glasanje u nedelju. Dosadašnja kampanja bila je sve samo ne uobičajena, saglasni su poznavaoci prilika. Na insistiranje Zelenskog dvojica su se podvrgla i testu na drogu i alkohol početkom aprila pre bilo kakve debate. Tako su oni postali prvi u Ukrajini rivalski kandidati uslikani dok daju uzorke krvi.

Zelenski je tokom cele kampanje bio usredsređen na mlađe biračko telo, deo populacije koji dobro barata društvenim mrežama, „ježi“ se na korupciju i interese moćnika. „Zvali ste me na debatu, sanjajući da ću pobeći, skloniti se, sakriti. Ne. Nisam ja vi iz 2014. godine“, rekao je Zelenski, rugajući se svom rivalu što je izbegavao debatu na prethodnim predsedničkim izborima. Zelenski ima 3,6 miliona pratilaca na Instangramu za razliku od Porošenka koji ima 255.000. Izbegavao je tipične predizborne skupove i fokusirao kampanju na društvene mreže – Fejsbuk, Jutjub, Instangram. Od birača je tražio da doprinesu političkim idejama.

Sa druge strane, glavno oružje Porošenka jeste političko neiskustvo njegovog rivala. NJegov glavni slogan je „vojska, jezik i vera“ apelujući na ukrajinski nacionalni ponos. Upozorio je Zelenskog da debata na stadionu može da se pretvori u „šou emisiju“. „Ovde nema mesta za šale. Biti predsednik i vrhovni komandant nije igra“.

Sa ogromnih plakata Porošenkove kampanje koji prikazuju Zelenskog licem u lice s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što znači da je gospodin Zelenski samo marioneta Moskve, šalje se poruka: „21. april. Odlučujući izbor!“

Povezani tekstovi