Porota od 12 članova utvrdiće da li je Tramp kriv: 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih knjiga 1Foto: EPA-EFE/Curtis Means / POOL

Dvanaestoro porotnika iz Njujorka, sedam muškaraca i pet žena, danas je počelo da razmatra da li bivšeg predsednika Donalda Trampa da proglasi krivim ili da ga oslobodi optužbi na prvom krivičnom suđenju jednom američkom predsedniku u istoriji.

Oni treba da razmotre 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih knjiga, kako bi se prikrila isplata novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, preneo je CNN.

Tužioci su proveli više nedelja pokušavajući da dokažu da je Tramp plaćao svom bivšem posredniku Majklu Koenu mesečne rate od 35.000 dolara, kako bi mu nadoknadio 130.000 dolara koje je on dao Stormi Danijels da neposredno pre izbora 2016. godine ne govori javno o aferi koju je imala sa Trampom.

Tramp od početka poriče da zna bilo šta o nadoknadi troškova Koenu i negira navodnu vezu sa porno glumicom, tvrdeći da se protiv njega vodi politički proces.

Tokom suđenja saslušano je više od 20 svedoka, a pažnja javnosti sada je usmerena na porotnike, čiji identiteti se drže u tajnosti zbog njihove bezbednosti.

Porotnici nisu ograničeni rokovima, a odluku o tome da li je Tramp kriv ili nevin moraju da donesu jednoglasno. Ako samo jedan porotnik odluči da izuzme svoje mišljenje, sudija će morati da naloži novno suđenje, prenosi Glas Amerike.

Ako bude proglašen krivim, Tramp bi mogao da bude osuđen na do četiri godine zatvora po svakoj tački optužnice, ali pravni stručnjaci kažu da je malo verovatno da bi mu bila izrečena zatvorska kazna, s obzirom na to da je prvi put prekršio zakon.

Suđenje u Njujorku je verovatno jedino koje će biti održano pre izbora, na kojima će se ponovo nadmetati Tramp i aktuelni predsednik Džo Bajden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari