Posetioci Zapadne obale ipak neće morati da prijavljuju u kakvom su odnosu sa Palestincima 1Foto:Pixabay/edu_castro27

Izrael je danas, navodno pod pritiskom SAD i evropskih vlada, objavio izmenjene propise za ulazak stranaca na Zapadnu obalu i oni neće morati da prijavljuju svoj odnos sa Palestincima.

Odeljenje ministarstva odbrane Izraela, COGAT, zaduženo za palestinske civilne poslove, objavilo je nacrt propisa u februaru, a bilo je planirano da stupe na snagu u julu, ali ih je odložio Vrhovni sud.

Izmenjeni dokument će stupiti na snagu 20. oktobra, javili su večeras izraelski mediji.

U njemu je uklonjen zahtev da stranci koji ulaze na okupiranu Zapadnu obalu moraju obavestiti izraelske vlasti u roku od mesec dana o veridbi, venčanju ili početku zajedničkog života sa Palestincima.

Prvobitno je bilo predviđeno da ako odnos sa strancem započne kada stigne na tu teritoriju onda ovlašćeni zvaničnik odeljenja mora biti informisan u roku od 30 dana o tome i to pismeno.

Uz to se Palestinskoj upravi se mora podneti molba za formalizovanje statusa.

COGAT je uklonio nacrt dokumenta iz februara s interneta i zamenio ga sa novom verzijom na 90 strana datiranom 4. septembra.

Novi nacrt takođe omogućava produženje viza za strance od 90 na 180 dana i uklonjena su ograničenja za posetioce predavače i studente na palestinskim univerzitetima, a bilo je predviđeno da može da dođe 100 profesora i 150 studenata godišnje.

Izrael je takođe pristao da probni period traje dve godine i da se tokom tog perioda mogu izmeniti propisi.

Uprkos izmenama i objavljivanju revidiranih propisa vlada SAD je i dalje zabrinuta i američki ambasador u Izraelu Tom Najds je to potvrdio.

Ambasador je objavio u saopštenju da od februara ambasada SAD u Jerusalimu, Kancelarija SAD za palestinske poslove i on sarađuju sa vladom Izraela na utvrđivanju propisa i najavio da će se tako nastaviti do primene i tokom dve godine probnog perioda.

On je rekao da ga i dalje brinu ti propisi, a posebno uloga COGAT-a u utvrđivanju da li je osoba pozvana u palestinske obrazovne ustanove kvalifikovana da uđe na Zapadnu obalu.

U saopštenju se ističe važnost transparentnosti, te fer i jednakog tretmana svih građana SAD i drugih stranaca koji putuju na Zapadnu obalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.