"Postoje razlike u tome kako je Kosovo stiglo dovde, a kako Krim": Ian Bond, bivši britanski diplomata, o ratu u Ukrajini 1Foto: J. Diković/Danas

Rat u Ukrajini započeo zapravo invazijom Rusije na Krim 2014. godine, istakao je novinarima iz Srbije koji su nedavno boravili u Londonu Ian Bond, bivši britanski diplomata.

Bond, koji je sada na čelu organizacije Centar za evropske reforme (Centre for European Reforms), bio je diplomata 28 godina, boravio je, između ostalog, u Moskvi i bio ambasador u Letoniji.

On je na početku razgovora sa novinarima iz Srbije podsetio na reči ruskog predsednika Vladimira Putina bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu: “Ukrajina nije država”.

Upitan kada očekuje da se rat završi, Bond odgovara da je to teško pitanje, “jer nijedna strana ne ulaže dovoljno da rat stane”.

“Za Ukrajince je ovo borba za opstanak. Mislim da će se rat neko vreme sigurno nastaviti”, naveo je Bond.

Govorio je kako je ukrajinska vojska bila loša 2014. i 2015. te kako Putin bez obzira na sve ipak veruje u NATO, te da zato ne napada one zemlje koje su članice Alijanse, poput Baltističkih zemalja.

“Kada su ruski vojnici ušli na Krim, Zapad je od obe strane tražio da se uzdrže. Ukrajinci nisu ispalili metak, ali zato Rusi i zauzeli su Krim, a Zapad nije ništa uradio”, ukazuje Bond.

Prema njegovom mišljenju, ono što provocira Putina je slabost, i zato je on napao Ukrajinu, jer je mislio da je slaba.

“Međutim, za sada je Putin zaustavljen”, ukazuje naš sagovornik.

Ovaj bivši britanski diplomata navodi da Ukrajinci koji su prethodnu godinu proveli u podrumu sigurno neće osećati bliskost sa Rusijom.

Po njegovim rečima, Putin bi želeo da odseče Ukrajinu od mora, da im uništi ekonomiju…

Bond ne očekuje da će Zapad Ukrajini poslati avione, ali dodaje da bi mogao da joj pošalje helikoptere.

“Putin je uradio užasne stvari. Ukrajinci su ovde žrtve. Putin je kockar, on će napraviti neke sledeće korake, pa će videti šta će se desiti…”, navodi bivši britanski diplomata.

Na pitanje gde su Putinove crvene linije, on kaže da mi to mogao da bude ukrajinski napad na Krim, ili na bilo koju drugu rusku teritoriju, odnosno na teritoriju koju Putin smatra ruskom.

“Svaki gubitak ruske teritorije mogao bi Putina da satera u ćošak. Ali ne vidim mogućnost da bi upotrebio nuklearno oružje. Ni Rusija ni Zapad”, naglašava Bond.

Na pitanje da uporedi Kosovo i Krim, on odgovara da postoje razlike u tome kako je “Kosovo stiglo dovde i kako je stigao Krim”.

“Bilo bi legitimno reći da Kosovo po međunarodnom pravu je deo Srbije, a Krim Ukrajine. Teži argument bi bio da bi Kosovo trebalo da bude deo Srbije, a Krim Rusije. Taj argument bi Moskva volela da kaže”, ukazuje Bond.

Kako objašnjava, Srbija treba da se odluči hoće li da bude deo EU, a to bi onda značilo da sprovodi politiku Unije.

“Možda bi za Srbiju bilo lakše da napravi te izbore da je proširenje EU stvarno. Da sam ja Putin, pokušao bih da Zapadnom Balkanu ponudim alternativu od EU, ali on ima da pinudi samo gas i naftu”, objašnjava Bond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari