Poziv na donacije za obnovu unutrašnjosti pariske katedrale Notr Dam 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Pariska biskupija uputila je danas poziv za prikupljanje novca za obnovu unutrašnjosti katedrale Notr Dam koja je znatno oštećena u požaru koji je izbio 15. aprila 2019. godine.

Biskupija je pozvala na prikupljanje od pet do šest miliona evra za finansiranje unutrašnjih delova i enterijera čuvene pariske katedrale, stare više od 850 godina.

Taj deo troškova nije pokriven nacionalnim fondom za restauraciju zdanja.

Više od 800 miliona evra prikupljeno je za radove na obnovi katedrale, ali je program uređenja enterijera odgovornost uprave crkve.

Projekti unutrašnjosti katedrale podrazumevaju, između ostalog, nameštaj, osvetljenje, ozvučenje, kao i obnovu delova ogromnih orgulja.

Požar koji je izbio 15. aprila 2019. godine i potresao svet, uništio je deo svoda i veliku strelu (gredu), kao i deo unutrašnjosti katedrale.

Pripremni radovi za obnovu Notr Dama biće završeni ovog leta, a tokom zime počinje restauracija koja će trajati verovatno duže od predviđenih pet godina od požara. Već su raspisani tenderi za obnovu, a mediji su nedavno preneli da je izdvojeno 1.000 hrastova.

Notr Dam, dragulj gotske arhitekture, pre epidemije korona virusa bila je nezaobilazna destinacija za posetioce u Parizu. Nalazi se geografski u srcu glavnog grada, pored reke Sene.

Katedrala Notr Dam za Francuze nije samo svetski poznata srednjovekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovekovečili književnici i deo istorije nacije.

Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili (Maurice de Sully), a završena je skoro dva veka kasnije 1345. godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.