Skoplje Foto: wikipedia

On je u intervjuu za grčku televiziju ERT rekao da je cilj da se do 15. januara završe sve predviđene obaveze. Prema njegovim rečima referendum će imati obavezujući karakter, a sporazum će prihvatiti svi, pa čak i predsednik Đorđe Ivanov.

Ivanov je odbio da potpiše zakon o ratifikaciji sporazuma, koji su Atina i Skoplje potpisali prošlog meseca na grčkoj strani Prespanskog jezera, a koji, između ostalog, predviđa da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.

RTCG navodi i da je Sobranje ranije danas drugi put izglasalo zakon, a naredni korak je potvrđivanje na referendumu. Sporazum predviđa i promenu makedonskog Ustava, čemu se Ivanov najviše protivi.

Upitan za rokove, Zaev kaže da je cilj da sve bude okončano do 15. januara naredne godine.

„Ako se to dogodi ranije, to je u redu. Želimo da sve bude okončano prije božićnih praznika, pa čak i prije Nove godine“, rekao je Zaev.

Dodao je da je čak i Ivanov danas rekao da će referenduma biti. Uveren je, kaže, da će svi podržati sporazum, pa i opozicija jer građani Makedonije žele promene i integracije u NATO i EU.