Čukununuka britanskog policajca tvrdi da zna ko je bio Džek Trbosek: O kome je reč? 1Foto; Shutterstock/guidopiano

Pra-praunuka britanskog policajca koji je učestvovao u potrazi za Džekom Trbosekom tvrdi da je otkrila identitet serijskog ubice prostitutki koji je harao istočnim Londonom krajem 19. veka, piše Hina, a prenosi hrvatski N1.

Od tog vremena, desetine ljudi se povezuju sa ubistvima, čak i članovi kraljevske porodice i premijeri.

U knjizi koja će biti objavljena sledećeg meseca, Sara Baks Horton, potomak policajca koji je učestvovao u istrazi, na osnovu opisa svedoka tvrdi da je reč o Hajamu Hajamsu.

Ona je za Sandej Telegraf rekao da je ovo prvi put da je Hajam Hajams, proizvođač cigara, epileptičar i alkoholičar, identifikovan kao Džek Trbosek.

Prema tezi autora, kako prenosi Sandej telegraf, Hajams je često tukao svoju suprugu, misleći da ga vara, a uhapšen je nakon što je sekirom napao nju i majku.

Svedoci ga opisuju kao čoveka od tridesetak godina sa usahlom rukom i savijenim kolenima.

Autorka iznosi medicinske podatke koji govore da je Hajams, koji je 1888. godine imao 35 godina, zadobio povredu koja ga je sprečila da „savije ili ispruži” levu ruku, da je imao problema sa kolenima i da je patio od redovnih epileptičkih napada.

Medicinski kartoni prikupljeni iz bolnica i ubožnica ukazuju da se vreme njegovog fizičkog i psihičkog oboljenja poklapa sa periodom ubistava između avgusta i novembra 1888. godine.

Tokom ovog perioda, šest žena je ubijeno u okrugu Viččapel.

Autorka zaključuje da ga je bolest, pogoršana alkoholizmom, dovela do ubistva.

Ubistva su prestala krajem 1888. godine kada je policija privela Hajamsa kao „pomahnitalog skitnicu“.

 

Sledeće godine je smešten u ludnicu Colnei Hatch, u severnom Londonu.

Autor i biznismen Rasel Edvards je 2014. godine došao do zaključka da je Džek Trbosek Aron Kosminski, jevrejski imigrant iz Poljske koji je radio kao berberin, a već se smatrao jednim od glavnih osumnjičenih.

Njegova teza, zasnovana na analizi DNK, je opovrgnuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari