Pravoslavna crkva Ukrajine dozvoliće da se Božić ove godine slavi 25. decembra 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ogranak Ukrajinske pravoslavne crkve saopštio je da će dozvoliti svojim crkvama da slave Božić 25. decembra, iako se u pravoslavlju tradicionalno slavi 7. januara, prenosi CNN.

Saopštenje Ukrajinske pravoslavne crkve, koja ima sedište u Kijevu, dodatno je narušilo odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koje je već uzdrmala ruska invazija na Ukrajinu.

Ova odluka doneta je „zbog brojnih zahteva, uzimajući u obzir diskusiju koja se već dugi niz godina vodi u Crkvi, a koja je zbog rata sve žešća u javnosti“, saopštila je 18. oktobra Ukrajinska pravoslavna crkva.

Svaka crkva će moći da bira da li želi da slavi Božić 25. decembra po gregorijanskom kalendaru ili 7. januara po julijanskom kalendaru, kada ga praznuje i Ruska pravoslavna crkva. Ova informacija ne čudi jer se tokom proteklih nekoliko godina veliki deo pravoslavne zajednice u Ukrajini sve više udaljavao od Moskve, a taj proces je dodatno ubrzao sukob sa Rusijom, koji traje od 2014. godine.

„Ruskim vojnicima koji poginu u ratu biće oprošteni svi gresi“

Taj „raskol“ postao je još vidljiviji nakon što je 2018. godine carigradski patrijarh Vartolomej I, grčki sveštenik koji se smatra duhovnim vođom pravoslavnih vernika širom sveta, podržao osnivanje nezavisne pravoslavne crkve Ukrajine i opozvao viševekovni sporazum koji je dao patrijarh u Moskvi vlast nad crkvama u Ukrajini, piše IndexHR.

Moskovska patrijaršija Ruske pravoslavne crkve, koja je blisko povezana sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, odgovorila je na ovaj potez prekidom veze sa Vartolomejem. Nakon toga, poglavari Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), ogranka koji je formalno bio potčinjen Moskovskoj patrijaršiji Ruske pravoslavne crkve, u maju su prekinuli sve veze sa njom i patrijarhom Kirilom, koji je Putinu dao podršku i čvrsto stajao Iza njega.

Ukrajinska pravoslavna crkva je u saopštenju saopštila da su se opredelili za „potpunu nezavisnost i autonomiju” Ukrajinske crkve.

Ovaj potez UPC razbesneo je Putina, koji je obnovio takozvani „ruski svet“ kao osnovu svoje spoljne politike, koja potpuno negira ukrajinski nacionalni identitet. Patrijarh Kiril i dalje u potpunosti podržava invaziju na Ukrajinu, a u septembru je rekao da će ruskim vojnicima koji poginu u ratu sa Ukrajinom biti oprošteni svi gresi.

Oni se žrtvuju za druge, siguran sam da će im zbog takve žrtve svi gresi biti oprošteni“, rekao je tada Kiril.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.