Predizborna kampanja u Nikšiću u senci kontroverzi: Cena glasa od 100 do 600 evra 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Protivzakonito, protivustavno i nasilničko miješanje stranih država u predizbornu kampanju u Nikšiću svakim danom sve više poprima vid agresije, kojem su neminovno izloženi i svi slobodnomisleći, građanski orijentisani i demokratski opredijeljeni stanovnici ovog grada – kaže u razgovoru za Danas Ana Pejović, aktivistkinja za ljudska prava i slobode opisujući predizbornu atmosferu u svom gradu.

Pejović ukazuje da postavljanje cerada sa likom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je, kaže, „za zemnog života svima ostavio jasnu poruku na svojoj nadgrobnoj ploči“, govori, „o još jednom vješto kreiranom spinu upućenom vjernicima svetosavske ideologije u vidu ‘amaneta’ i mitomansko-huškačke prolegomene inspiratora ‘srpskog sveta’ sa naslovnim porukama – ‘Od đeda zavjet ostao kapela na Lovćenu i život za Kosovo!’ i ‘Pravoslavno bratstvo Stupovi – zavjetnici Tvrdoš Nikšić'“.

Pejović navodi da cerade, obešene, kaže, bez saglasnosti stanara i nadležnih komunalnih službi, obezbeđene kamerama i reflektorima, „u Nikšiću danonoćno čuvaju nepoznata lica u crnim hamerima i drugim skupocjenim automobilima sa kojih su skinute registarske tablice“.

Kako dodaje, „ovaj vid zastrašivanja naroda dobio je svoju „potporu dolaskom različito profilisanih ‘srpskih agenata’ iz Banja Luke, Trebinja, Loznice, Niša i Beograda.

Boravak Vlade Mandića, Milana Nikolića, Predraga Rajića, Igora Dodika i ostalih Vučićevih i Dodikovih izvršitelja, kao i najbližih saradnika Miodraga Dake Davidovića, jasno ukazuje na zacrtani cilj miješanja i prekrajanja izborne volje građana Nikšića, kupovinom glasova za ‘srpski svet'“.

Povodom informacija da se građanima nudi novac u zamenu za glas, Pejović navodi da „ponuđene količine novca zavise od broja članova familije i kreću se od 100 evra za jednočlano domaćinstvo do 600 i više evra za četvoročlanu porodicu“.

Naša sagovornica iz Nikšića napominje da je „premijer Zdravko Krivokapić ovaj vid protivzakonitog i protivustavnog djelovanja objelodanio sopstvenom izjavom u kojoj poziva građane Nikšića da uzmu novac i glasaju za najbolje“.

U Nikšiću „dodatnu paniku i strah među građanima“ stvara, kako kaže, i „sve učestaliji boravak vladinih i skupštinskih zvaničnika i njihov bahat pokušaj stvaranja prividne nadmoći, korišćenjem službenih automobila i ulaskom po kućama budućih glasača“.

Koalicija „Za budućnost Nikšića“ je, kako kaže, zakupila na četiri meseca „jako atraktivne i veoma skupe lokale kao predizborne štabove unutar kojih se vrši strateški osmišljeno djelovanje posrbljavanja Crnogoraca i Crnogorki“.

U celom ovom procesu, tvrdi naša sagovornica, „srpske bezbjednosne snage igraju značajnu ulogu jer su upravo iz njihove ‘kuhinje’ Mandić i Knežević regrutovani kao vojnici izvršitelji dugo sanjanog sna o poništavanju crnogorske suverenosti i stvaranja kolonijalne srpske teritorije“.

Evidentan je, navodi, i jak otpor „suverenističkih snaga“ u Nikšiću koji će, naglašava Pejović, i „ovu jako prljavu, štetnu i zlonamjernu težnju ‘srpskog sveta’ demokratski istrpjeti i na svaku drugu provokaciju, uvredu ili nešto slično, odgovoriti istom mjerom“.

„Ovolike tenzije u Nikšiću odavno nisu viđene već u početnim fazama neke izborne kampanje“, kaže za Danas Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Koprivica je pozvao predstavnike svih izbornih lista da, kako kaže, imaju u vidu i svoj deo odgovornosti te da bi za početak trebalo da apeluju na svoje aktiviste da smire tenzije kako bi se „izbjegli neželjeni događaji“.

Sa druge strane, svoj deo posla bi trebalo da obavljaju i nadležne institucije koje, kako ističe, „ne bi smjele da ćute na dešavanja u Nikšiću“.

On naglašava da bi nadležno Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću, ali i Agencija za sprečavanje korupcije, „trebalo da informišu javnost o navodima o zloupotrebama državnih ili opštinskih resursa u svrhu ostvarivanja boljeg izbornog rezultata na lokalnim izborima u Nikšiću, kao i o navodnim nedozvoljenim političkim i finansijskim uticajima stranih država“.

Dugogodišnja je praksa, ističe izvršni direktor CDT-a, nadležnih tužilaštava da guraju pod tepih stvarne razloge za mnogobrojne incidente koji se dešavaju u Crnoj Gori, a „evo i posljednjih dana Nikšiću“.

Trebalo bi da prestanu, smatra naš sagovornik, „da ih tretiraju kao kafanske ili ulične razmirice ili slučajne nesporazume jer je sasvim evidentno da se oni dešavaju iz razloga nacionalne, vjerske ili političke netrpeljivosti i mržnje“.

Javnost mora biti informisana, kaže, o svakom pojedinačnom navodu o zloupotrebama državnih i opštinskih resursa, učešću državnih i opštinskih funkcionera u kampanji u toku radnog vremena, te nezakonitom zapošljavanju i političkim i finansijskim aktivnostima poslanika, državnih i opštinskih i partijskih funkcionera i aktivista iz Srbije i Republike Srpske“.

Ne smeju se prećutati ni, „rezultati postupanja o navodima da je SPC na različite načine uključena u predizbornu kampanju u Nikšiću“.

Na kraju, ako se nastavi ovako pasivan odnos državnih organa to, prema mišljenju Koprivice, upućuje na zaključak da će „oni preuzeti odgovornost za eventualnu eskalaciju nezakonitosti i mogućih sukoba koji mogu imati nesagledive posledice“.

Vučić u Crnoj Gori u subotu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi najverovatnije u subotu trebalo da poseti Crnu Goru, ukazuju nezvanično izvori Danasa iz Crne Gore. Kako navode, nakon posete Vučića u planu je i kasniji dolazak Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Informaciju smo pokušali da proverimo iz više izvora, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili više informacija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Predizborna kampanja u Nikšiću u senci kontroverzi: Cena glasa od 100 do 600 evra”

  • Čemu ovolika kuknjava tzv. „NVO“ (finansiranih iz budžeta DPS-a). Koliko mi je poznato opozicije je na opštim izborima osvojila u Nikšiću 8500 glasova više od DPS-a, koji je inače već 30 godina šampion kupovine glasova.

 1. Kakvo posrbljavanje crnogoraca i crnogorki.
  Jadan je onaj ko vjeru proda za vrceru.
  Potrazite rodne listove vasih baba dedova pa vidite kako su se oni i njihovi ocevi izjasnjavali

  • Na stranu, ko je Srbin a ko Crnogorac. To je lična stvar svakog čoveka kako će se izjasniti i kako se oseća ali tolika mržnja među braćom nije normalna. I ko optužuje za kupovanje glasova? DPS????? Hahahaha. To je njihova praksa na svim izborima into nije tajna. Moja mama ih je jednom izbacila iz kuće kad su preko rođaka nudili novac za glas. Posle joj nisu dolazili ali su mi najbliži pričali da je to normalno. Na svim izborima. Ču, DPS priča o kupovini glasova Hahahaha

  • Велика брига „НЕВЛАДИНИХ организација“.’Ајмо сад сутра се ради….

 2. Boze sacuvaj, izjava ove “ aktivistkinje za ljudska prava“, potpuno anoninmne i nepoznate siroj javnosti, je netacna i maliciozna. Uperena protiv autohtonog naroda i njihove izborne volje, a s namerom sirenja laznih vesti uzbunjivanja gradjanska. Ovo se moze zvati direktnim atakom na ljudska prava i slobode i svojevrsnim pritiskom na pravo izbora i sloboduodlucivanja. Cudno je kako gore pomenuta “ aktivistkinja“ nije primijetila napade i visegodisnju torturu nad autohtonim zivljem Niksica i CG, kada su ljudi deljeni na Srbe, Crnogirce,Bosnjake, Hrvate, i kada Crnogorci koji se ne stide svog porijekla nijesu mogli ostvariti ni elementarno pravo na goli zivot. Sve ukazuje da je izjava napisana u uzbornom štabu DPS . Piih

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.