Predsedavajući konferencije o klimi COP26 pozvao delegate da usvoje predloženu deklaraciju 1Foto: Beta/AP/Alberto Pezzali

Predsednik međunarodne konferencije o klimi COP26 Alok Šarma pozvao je delegate da prihvate nacrt završne deklaracije podeljen danas ocenivši da je „uravnotežen“ i da „zaista unapređuje stvari za ceo svet“.

„Svi su mogli da se izraze i nadam se da će moje kolege ceniti to što je na stolu“, rekao je Šarma na plenarnoj sednici.

Šarma se obratio delegatima iz celog sveta posle njihovih jednosatnih razgovora u malim grupama u raznim ćoškovima u sali, dok je uzaludno pokušavao da počne sednicu.

U sred tih, kako se navodi, živih rasprava, mogli su se videti američki izaslanik za klimu Džon Keri i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

„Neće svi povoljno prihvatiti sve aspekte (deklaracije)“, rekao je Šarma u kratkom obraćanju pre nego što je dao dodatnih 45 minuta delegacijama za dogovore.

„Moja namera je da okončamo ovu konferenciju danas popodne“, rekao je čvrstim tonom. Ova 26. po redu međunarodna konferencija o klimi organizovana u Glazgovu u Škotskoj trebalo da se završi u petak posle dve nedelje žustrih rasprava vođenih danonoćno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.