Predsednik Izraela govorio u nemačkom parlamentu o zločinima Trećeg rajha 1Foto: Michael Kappeler/dpa via AP

Predsednik Izraela Isak Hercog je danas, obraćajući se članovima parlamenta Nemačke, govorio o zločinima počinjenim za vreme Trećeg rajha, a u isto vreme hvalio bliske i prijateljske odnose između dve zemlje uspostavljene posle okončanja holokausta.

Šest miliona evropskih Jevreja ubili su nacisti i njihovi saveznici u Drugom svetskom ratu.

„Nikada u ljudskoj istoriji nije bilo kampanje poput one koje su nacisti i njihovi saučesnici vodili da unište jevrejski narod“, rekao je Hercog poslanicima u Budestagu.

„Nikada u istoriji ni jedna zemlja nije bila odgovorna kao što je nacistička Nemačka odgovorna za gubitak privida humanosti, za brisanje sve milosti, za težnju za uništenjem širom sveta, tako užasnom okrutnošću, čitavog jednog naroda“, dodao je predsednik Izraela.

On je takođe govorio o svom pokojnom ocu, bivšem predsedniku Izraela, Haimu Hercogu, koji je bio jedan od oslobodilaca koncentracionog logora Bergen-Belzen u Nemačkoj aprila 1945. kao oficir britanskih snaga.

„Nikada neću zaboravati kako mi je opisao užase kojima je bio svedok. Zadah. Ljudske kosture u prugastim pidžamama, gomile leševa, razaranje, pakao na zemlji“, rekao je šef jevrejske države nemačkim poslanicima.

Danas popodne Hercog i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer će posetiti mesto na kojem se nalazio bivši koncentracioni logor.

Posle toga će se dva predsednika, kako se očekuje, sastati sa preživelima i učenicima nemačkih škola.

Predsednik Izraela doputovao je u državnu posetu Nemačkoj u nedelju.

U okviru posete u ponedeljak je u Minhenu učestvovao u komemoraciji povodom 50-godišnjice od ubistva 11 izraelskih sportista na Olimpijskim igrama 1972. godine u napadu palestinskih ekstremista pripadnika organizacije „Crni septembar“.

Hercog je danas takođe pohvalio odnose između dve zemlje i njihovu zajedničku posvećenost borbi protiv antisemitizma.

„Partnerstvo između Izraela i Nemačke je dostiglo svetski ugled i moramo ga produbljivati i negovati zarad brilijantne budućnosti, ne samo naših zemalja već čitavog čovečanstva“, rekao je Hercog u parlamentu Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.