Predsednik Narodne skupštine RS: Haški tribunal pristrasan i selektivan 1Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS

„Haški tribunal je kroz svoju praksu izmislio kategorije ‘komandna odgovornost’ i ‘udruženi zločinački poduhvat’ koje su, gotovo ekskluzivno, rezervisane samo za srpske oficire i političke predstavnike, pri čemu je nekima čak presuđeno i za verbalni delikt, bez obzira što srpski politički lideri nisu počinili ratne zločine za koje su osuđeni“, navedeno je u Čubrilovićevom saopštenju za javnost.

On je ocenio da Haški sud nije doprineo pomirenju u Bosni i Hercegovini, zbog čega je, navodno, bio osnovan.

„Štaviše, produbio je razdor između naroda na ovim prostorima, stavljajući se u zaštitu jedne strane, a oslobađajući počinioce dokumentovanih zločina počinjenih nad srpskim civilima, kao što su, na primer, zločini muslimanskih snaga počinjeni u Kravicama, Sasama i Zalazju“, smatra predsednik parlamenta RS.

On je istakao da je Haški sud 2017. godine okončao svoj rad bez podignutih optužnica protiv političkih lidera bošnjačkog naroda i vojnih komandanta Armije BiH u proteklom građanskom ratu u BiH.

„U isto vreme, Haški tribunal je osudio 161 osobu, od čega je najviše osuđenih Srba, čak 110, među kojima su gotovo svi politički, vojni i policijski zvaničnici srpskog naroda“, istakao je Čubrilović.

Prema njegovim rečima, presuda Karadžiću nema niti će imati bilo kakve posledice po Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i status Republike Srpske u okviru BiH.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u provostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.