Predstavnici međunarodne zajednice oštro osudili napad na LGBT osobu u Podgorici 1Foto: EPA / WAGNER MEYER

Predstavnici međunarodne zajednice u Crnoj Gori najoštrije su danas osudili napad na LGBT osobu u Podgorici i pozvali nadležne državne organe da što pre otkriju i kazne počinioce.

Štićenika Skloništa za LGBTIQ osobe sinoć su, prema tvrdnjama nevladine organizacije Progres, ispred njegove porodične kuće u Podgorici dok je išao da poseti majku napala NN lica, nanela mu telesne povrede i opljačkala.

„Sinoć je napadnut član LGBT Foruma Progres, oštrim predmetom su mu nanesene povrede u predelu genitalija, iscrtan mu je krst u predelu grudi, ukraden novac i sat“, napisala je na svom Tviter profilu predsednica Upravnog odbora LGBT Forum Progresa Bojana Jokić.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Kristina Oana Popa, kazala je da je „užasnuta“ sinoćnjim napadom na pripadnika LGBT zajednice u Podgorici.

„Mora postojati nulta tolerancija na bilo koji vid nasilja prema ranjivim grupama! Očekujemo brzu i efikasniju istragu napada, kao i da počinioci budu privedeni pravdi“, napisala je Popa na Tviteru.

Britanska ambasadorka Karen Medoks ocenila je da napad na LGBT osobu „deluje kao zločin mržnje, a da je svakako nasilan“.

Ona je na zvaničnom Tviter nalogu Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori napisala da je bila šokirana kada je čula za „užasni napad“ i pozvala na „brzo i temeljito delovanje kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde“.

Američka ambasada u Crnoj Gori takođe je osudila napad i pozvala nadležne da reaguju brzo kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena.

Napad je osudila i institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja je poručila i da talas nasilja, koji je i ovih dana registrovan u Crnoj Gori, mora biti suzbijen.

Iz institucije Zaštitnika su saopštili da je ombudsman Siniša Bjeković danas na sastanku sa predstavnicom LGBT Foruma Progresa upoznat sa detaljima događaja i da su „ljudski uznemireni i užasnuti činjenicom da bilo koje lično svojstvo može biti povod za ovakav zločin iz mržnje“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.