Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali se u tajnosti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima? 1Foto: EPA-EFE/STR

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali su se prošle nedelje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi razgovarali o mogućoj razmeni zatvorenika u vezi sa vraćanjem ruskog izvoza amonijaka u Aziju i Afriku preko Ukrajine, rekli su izvori upoznati sa sastankom.

Rojters, prenosi N1 Hrvatska, saznaje da su pregovore koordinirali arapski zvaničnici, a Ujedinjene nacije nisu bile uključene uprkos velikoj ulozi u pregovorima i inicijativi za izvoz prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Amonijak se obično koristi u poljoprivrednoj industriji za proizvodnju đubriva.

Razgovori o razmeni zatvorenika proširili su se na prepreke u ublažavanju globalne nestašice hrane deblokadom ukrajinskih i ruskih luka.

Predstavnici Rusije i Ukrajine doputovali su u Abu Dabi 17. novembra kako bi razgovarali o tome da se Rusiji dozvoli nastavak izvoza amonijaka u zamenu za razmenu velikog broja ukrajinskih i ruskih zarobljenika.

Ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar rekao je Rojtersu da je „oslobađanje ratnih zarobljenika deo pregovora o otvaranju ruskog izvoza amonijaka”, dodajući da se u svakom slučaju traži način da se izvoz nastavi.

Putin je u sredu rekao da ruski zvaničnici nastavljaju da rade na deblokadi ruskog đubriva zaglavljenog u evropskim lukama i obnavljanju izvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.