Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao poništavanje veta na Zakon o odbrani 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je poništavanje veta koji je odlazeći predsednik SAD Donald Tramp uložio na Zakon o finansiranju odbrambenih programa vredan 740 milijardi dolara.

Kako javlja Glas Amerike, posle izjašnjavanja Predstavničkog doma gde su u većini demokrate, na redu je da se o tome izjasni Senat u kome većinu čine republikanci, a glasanje se očekuje tokom nedelje.

Ukoliko to telo američkog Kongresa donese odluku saglasnu Predstavničkom domu, to će biti prvo poništavanje veta tokom vladavine aktuelnog predsednika Trampa.

Za poništavanje predsedničkog veta potrebna je dvotrećinska većina članova oba doma Kongresa.

Zakonom o finansiranju odbrambenih programa trebalo bi da budu regulisane povišice pripadnika američke vojske, ali i politika Sekretarijata za odbranu – Pentagona u smislu broja trupa, oružanih sistema i kadrovskih pitanja.

Donald Tramp je izneo niz kritika na račun tog zakona, tvrdeći bez pruženih obrazloženja, da ide u korist Kini.

Zahtevao je elimnisanje odrednica kojima se omogućava preimenovanje vojnih baza koja nose imena vodja Konfederacije – dela teritorije SAD koji je pokušao da se otcepi tokom Gradjanskog rata 1861-1865.

Takodje je tražio dodavanje odredbi koje bi omogućavale lakše utuživanje kompanija, vlasnica društvenih mreža povodom sadržaja objavljenih na njihovim platformama.

Prethodno je Predstavnički dom podržao veća novčana izdvajanja u paketu pomoći ugroženima pandemijom korona virusa.

Prema tom predlogu za koji se zalagao aktuelni predsednik Donald Tramp, predvidjena direktna novčana isplata pomoći iznosila bi 2.000 dolara po osobi.

Podržalo ga je 275 članova Predstavničkog doma dok ih je 134 bilo protiv. Predlogu se usprotivilo 130 republikanaca, dva nezavisna člana Predstavničkog doma i dva demokratska člana tog tela.

Nakon većinski demokratskog Predstavničkog doma o tom predlogu trebalo bi da se izjasni i republikanski Senat.

Za usvajanje tog predloga potrebna je dvotrećinska većina oba doma Kongresa. Stupa na snagu predsedničkim potpisom.

Glasanje o većem novčanom paketu pomoći održano je pošto je aktuelni predsednik Donald Tramp u nedelju potpisao zakon koji podrazumeva direktnu isplatu novčane pomoći u iznosu od 600 dolara – zakonskog rešenja koje je prethodno žestoko kritikovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.