Premijer Crne Gore pristao na rekonstrukciju Vlade 1Foto: EPA-EFE/VAIOS CHASIALIS

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je večeras da pristaje na rekonstrukciju Vlade i da bude više resora, ali pod određenim uslovima, među kojima su da on bira ministre i potpredsednike Vlade.

Rekonstrukciju vlade su tražile najjače članice vladajuće koalicije Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora. Za sada se o tome nije konačno izjasnila URA Dritana Abazovića bez koje nema parlamentrane većine.

Krivokapić je prethodnih dana bio u poseti Grčkoj i na hodočašću na Svetoj Gori.

On je, u saopštenju dostavljenom medijima večeras, istakao da konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Sa predstavnicima nacionalnih manjina je prethodnih dana razgovarao potpredsednik Vlade Dritan Abazović ali bez konkretnih rezultata po pitanju mogućeg ulaska u Vladu.

Krivokapić je istakao da će se unapređenje rada Vlade i Skupštine Crne Gore, kroz njihov ustavni odnos, obezbediti rekonstrukcijom Vlade zasnovanom na nekoliko principa.

Jedan je da predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju. Vlada će, kako je rekao premijer, imati tri potpredsednika.

„Aktuelni potpredsednik će biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo predsednika Vlade“, naglasio je Krivokapić.

Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće, kako je rekao, podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

Poručio je da kandidate za nove ministre predlaže predsednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti.

On je rekao da je sporazum nosilaca tri izborne liste od 8. septembra 2020. polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumeva, navodi on, činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka – odnosno 2024. godine.

„Za ovo vreme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana“, naglasio je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dele crnogorsko društvo.

Dodaje da će nakon izbora Tužilačkog saveta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

„Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti“, poručio je premijer.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Premijer Crne Gore pristao na rekonstrukciju Vlade”

  1. Nece moci da krivokapic predlaze ministre to ce uraditi predstsvnici stranaka parl.vecine.
    Bice 9:5:4 To ne odgovara Abazovicu jer vise nece moci da radi sta hoce kao do sada.
    U vladi ce sedeti iskusni politicari

  2. Stvarno je i zalosno i smesno kad jedan fakultetski profesor nema casti i morala. A sve zarad funkcije i urusavanja svoje drzave

  3. Prevrtljivijeg coveka region nije imao u politici..sad ce sve prihvatiti samo da ostane na celu vlade.. do juce ,poznate su svima njegove izjave,NEMA POLITICARA U VLADI !!! E moj Expertu,uhvatli su te u masinu,ne pitas se koliko mara sa gacama !!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.