Premijerka Švedske od Parlamenta traži podršku za ulazak u NATO 1Foto: EPA/ANDERS WIKLUND

Najbolja stvar za sigurnost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO-u, kaže premijerka Švedske.

Švedska premijerka Magdalena Anderson najavila je da će tražiti od Parlamenta širu podršku za podnošenje zahtjva za članstvo u NATO-u.

“Osiguraću da postoji široka podrška u Parlamentu za podnošenje zahteva za članstvo Švedske i nakon toga Vlada će biti spremna da donese odluku”, navela je ona, prenosi Tanjug, pozivjaući se na Rojters.

Nakon što je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala pridruživanje Alijansi, Anderson je ocenila da postoji dobra šansa da se reše sumnje Turske u vezi s potencijalnim članstvom Finske i Švedske u NATO-u, prenosi BBC.

Rekla je da sigurnosne potrebe Švedske najbolje ispunjava članstvo u NATO-u, piše Al Jazeera Balkans.

“Najbolja stvar za sigurnost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO-u. Verujemo da su Švedskoj potrebne formalne bezbednosne garancije koje dolaze s članstvom u NATO-u”, navela je Anderson.

Veća sigurnost za državu i narod

Istakla je i da odluka zemlje da podnese zahtev za članstvo u NATO-u “nije nešto protiv Rusije, već nešto što je najbolje za Švedsku”.

Anderson je rekla da se njena stranka nada da će uskladiti koliko god je moguće zahtev za članstvo Švedske sa zahtevom Finske.

Smatra da će Švedska, kao članica NATO-a, ostvariti veću bezbednost.

“Švedska će osiguravati bezbednost”, navela je Anderson.

Ocenila je da bi Švedska bila “jako ranjiva” ako bi bila jedina zemlja u Baltičkoj regiji koja se nije pridružila NATO-u.

Odustajanje od višegodišnje politike neutralnosti

Prethodno je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala ulazak zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahteva za članstvo u Alijansi.

Davanjem podrške članstvu u NATO-u, švedske socijaldemokrate su odustale od višegodišnje politike protivljenja članstvu u Alijansi.

Finski predsednik Sauli Ninisto u nedelju je potvrdio da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO-u, a o tome će ove sedmice raspravljati finski Parlament.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je 13. maja da Ankara ne može podržati proširenje Alijanse jer su Finska i Švedska “zemlje domaćini mnogim terorističkim organizacijama”.

Bilo kojoj zemlji koja želi da se pridruži NATO-u potrebna je jednoglasna podrška svih članica Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.