Foto: Wikipedia

Hoking je preminuo mirno, rano ujutru u sredu, okružen najbližima, saopštila je njegova porodica.

-Duboko smo ožalošćeni, saopštila su njegova deca Lusi, Robert i Tim dodajući da je on bio veliki naučnik i izvanredan čovek, čije će nasleđe živeti godinama.

Naučnik iz Britanije stekao je svetsku slavu zbog svog rada na teoriji o crnim rupama i otkriću da one emituju tzv. „Hokingovu radijaciju“. Hoking je bio prvi svetski naučnk koji je u svom radu kombinovao opštu teoriju relativiteta i kvantnu mehaniku.

Njegova najpoznatija knjiga je “Kratka istorija vremena“.

Knjigu „Kratka istorija vremena“, koja je prodata u više od 10 miliona primeraka, objavio je 1988. godine. Njegov život je opisan u filmu „Teorija svega“ 2014. godine, a Edi Redmejn je za glavnu ulogu dobio Oskar

Hoking je tokom karijere razotrkio neke od najzamršenijih tajni kosmosa, uprkos tome što mu je sa 22 godine otkrivena amiotrofna lateralna skleroza (ALS) zbog koje je veći deo života proveo u kolicima, potpuno nepokretan, primoran da komunicira pomoću kompjutera i glasovnog sintizajzera.

Naučnik je rođen 1942. godine u Oksfordu, završio je prirodne nauke na oksfordskom univerzitetu 1959, a doktorirao je na Kembridžu.