Profesor iz Kijeva: Bake već razlikuju vazdušnu eksploziju od udara rakete 1Foto: Shutterstock/evan_huang

Profesor Maksim Kamenjecki sa Kijevskog instituta za međunarodne odnose komentarisao je za televiziju N1 situaciju u Ukrajini, ali i najtežu godinu koju su preživeli.

Govoreći o tome kako su se njihovi životi promenili, Maksim Kamenjecki je rekao:

„Promene su bile dramatične jer smo svakodnevno učili da živimo sa ratom. To je životno iskustvo za koje većina nije mislila da će doživeti i naučili smo da cenimo život, slobodu i nezavisnost, naučili smo da cenimo vreme. Šta se dešava tokom uzbune i raketnih udara, zahteva veštinu koja nam ranije nije bila potrebna.“

„Babe u zgradi već razlikuju vazdušne eksplozije od raketnih udara“

Na pitanje šta je bilo najteže u protekloj godini, odgovara: „Adaptacija je psihološka reakcija na nešto što nas prati. Kada nas opasnost prati tako neprestano, od prvih trenutaka kada smo videli eksplozije, sve to zahteva adaptaciju i zaista dođe. Ljudi, babe u zgradi, već razlikuju vazdušne eksplozije od raketnih udara.

Znamo otprilike kakva je opasnost, da li su poleteli avioni ili su lansirane rakete i kada mogu da stignu do Kijeva. To je psihološko iskustvo koje je teško razumeti. Moj najveći problem je zabrinutost i iščekivanje opasnosti koja preti najbližima, deci, unucima… Vi brinete da li je sve u redu, da li ćemo preživeti ovaj talas napada. Činjenica da nismo izgubili volju za otporom pokazuje da imamo snage“.

„Putin samo ucenjuje nuklearnim oružjem. Mislim da ga neće upotrebiti“

I dok predsednik Volodimir Zelenski govori o kraju rata ove godine, Vladimir Putin pominje nuklearno oružje. Kamenjecki smatra da je reč samo o pretnjama i političko-psihološkim igrama.

„To je ucenjivanje svih nuklearnim oružjem, to je neka vrsta upotrebe nuklearnog oružja. A kada vam neko kaže da Putin ne blefira, to je ista upotreba ruske ideje o upotrebi ovog oružja, ali u psihološke svrhe. Mislim da u praktičnom smislu Rusija neće koristiti nuklearno oružje, bar što se Ukrajine tiče. Ne postoji mogućnost da se koristi ni u odbrani. To je političko-psihološki faktor.“

„Kina još nije odlučila ko je koga napao u ovom ratu i ko je anektirao teritoriju. Kina ne može biti moderator pregovora jer nema reputaciju“, zaključio je Kamenjecki, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari