Projekcije Evropskog parlamenta: Ubedljiva većina za proevropske stranke 1Foto: Beta/AP/Paul Zinken

Projekcije, zasnovane na procenama rezultata u 11 zemalja EU i glasačkim namerama u preostalih 17 članica, pokazuju da će proevropske partije imati 493 od 751 mandata u EP.

Prema tim projekcijama, mandati koje su tradicionalne stranke izgubile pripašće Zelenima i krajnje desnim i populističkim strankama.

Konzervativna Evropska narodna partija (EPP) ostaće najveća grupa u EP, ali sa 173 poslanika umesto dosadašnjih 217.

Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) imaće u narednih pet godina 147 poslanika, 40 manje nego do sada. Levičarska grupacija Zeleni dobila je 71 mandat, za razliku od 52 na izborima 2014. godine.

Grupa u EP Evropa nacija i slobode, u kojoj su populističke i krajnje desne stranke iz zemalja kao što su Francuska i Italija, trebalo bi da ima 57 mesta, 20 više nego do sada.

Najveća izlaznost na izborima za EP u poslednjih 20 godina

Evropski parlament je saopštio da je izlaznost na izborima za to telo EU najveća u poslednjih najmanje 20 godina i da iznosi blizu 51 odsto, prema preliminarnim podacima.

Portparol Evropskog parlamenta Žom Duš Žilo (Jaume Duch Guillot) rekao je da ti podaci obuhvataju 27 zemalja EU, ali ne i Veliku Britaniju, za koju se očekuju u toku večeri.

„Došlo je do veoma izraženog povećanja izlaznosti prvi put od održavanja prvih izbora za Evropski parlament 1979. godine“, kazao je Žilo.

Izbori za EP počeli su u četvrtak glasanjem u Velikoj Britaniji i Holandiji, a završavaju se danas. Pravo glasa imalo je oko 426 miliona gradjana EU.