Proteruju ruske diplomate iz 16 zemalja, Rusija protestuje 1Foto: www.wikipedia.org

Samo po sebi se podrazumeva da neprijateljski korak ove grupe zemalja neće proći bez posledica i mi ćemo na njega odreagovati, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

MIP Rusije ističe da proterivanje ruskih diplomata ima za cilj eskalaciju i konfrontaciju.

Izražavamo odlučan protest u vezi sa odlukom koju je donelo nekoliko članica EU i NATO o proterivanju ruskih diplomata. Smatramo da je taj korak neprijateljski i da ne odgovara zadacima i interesima utvrđivanja uzroka i traganja za počiniocima incidenta, koji se dogodio 4. marta u Solsberiju, stoji u saopštenju, prenosi Sputnik.

Danas je 14 zemalja EU, kao i SAD, Kanada i Ukrajina, odlučilo da protera ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom.

U Solsberiju su 4. marta otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je radio i za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija.

Velika Britanija tvrdi da je u to umešana Rusija, iako istraga nije završena i javno nije iznet nijedan dokaz.

Sjedinjene Američke Države su danas odlučile da proteraju 60 ruskih diplomata i naredile zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu, zbog navodnog učešća Moskve u trovanju u Velikoj Britaniji bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Neimenovani američki funkcioneri su izjavili da se proteruje 60 špijuna koji su u SAD boravili kao diplomate, uključujući desetak članova ruske misije u Ujedinjenim nacijama. Navedeno je da se radi o poruci Moskvi zbog „neprihvatljivo“ velikog broja ruskih obaveštajaca u SAD, javlja AP. Rečeno je da proterani Rusi imaju sedam dana da napuste SAD, a da je konzulat u Sijetlu zatvoren jer se nalazi u blizini američke pomorske baze.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da 14 članica Evropske unije proteruje ruske diplomate, zbog učešća Moskve u trovanju u Velikoj Britaniji bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.  Tusk je najavio mogućnost dodatnih mera, uključujući nova proterivanja, javlja AP.

Češka je saopštila da će proterati tri službenika ruske ambasade, a premijer Andrej Babiš je rekao da se radi o izražavanju solidarnosti sa Britanijom. Holandija je odlučila da protera dvoje obaveštajaca, a Estonija je saopštila da više nije poželjan ruski vojni ataše. Ministarstvo spoljnih poslova Italije je navelo da će proterati dvojicu ruskih diplomata iz ambasade.  Nemačka i Poljska su zatražile od po četiri diplomate da napuste njihove teritorije, dok je Litvanija proterala troje.

Berlin je saopštio da je proterivanje „snažan znak solidarnosti sa Britanijom i pokazatelj rešenosti nemačke vlade da ne dozvoli da ostanu bez odgovora napadi na najbliskije saveznike“.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danas naveo da će njegova zemlja proterati 13 ruskih diplomata, solidarišući se sa Vašingtonom i članicama Evropske unije, koje su se odlučile na slične poteze, jer smatraju da je Moskva umešana u trovanje u Velikoj Britaniji bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Porošenko je poručio da Kijev deluje „u duhu solidarnosti“ sa britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima“.  Istovremeno je Porošenko pozvao na uvođenje novih finansijskih i ekonomskih sankcija protiv Moskve, javlja AP.

Plenković:  Zagreb proteruje jednog ruskog dioplomatu

Zagreb– Hrvatski premijer Andrej Plenković je danas izjavio da će Zagreb proterati jednog ruskog diplomatu, zbog umešanosti Moskve u trovanje u Velikoj Britaniji bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Tokom dana donećemo odluku o proglašavanju jednog ruskog diplomatskog predstavnika u Hrvatskoj personom non grata, rekao je Plenković.

On je izjavio da se time Hrvatska solidarisala sa Velikom Britanijom, navodi Jutarnji list.

Reč je o političkoj poruci solidarnosti, s obzirom na karakter napada u Velikoj Britaniji, koja je naš saveznik i partner u Evropskoj uniji i NATO, izjavio je Plenković.