Protest sveštenika ispred Skupštine Crne Gore 1Foto: Skupština Crne Gore

Amfilohije je kazao da neko radi privatnih interesa, vlasti i svoje „slasti“ ugrožava budućnost Crne Gore.

„Nismo ovde došli ni protiv koga, već da izrazimo poštovanje našim poslanicima i poštovanje prema vrhovnom zakonodavnom telu, ali da ih i svojim prisustvom podsetimo na zakone koji donose… Ako ti zakoni nisu u saglasnosti sa zakonima savremenog sveta onda ti zakoni nisu zakoni istinske Crne Gore i mogu se pretvoriti u bezakonje. Podsećamo poslanike da ne dozvole taj stid i sram. Posebno se obraćamo poslanicima muslimanskog porekla i rimokatolicima da ne dozvole da se izmanipuliše sa njima“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Episkop dioklijski Metodije je pročitao proglas sa crkveno-narodnog sabora u Nikšiću, u kojem je ponovio da je cilj predloga zakona otimanje hramova i pljačkanje crkvene imovine.

„Ako hoćemo da opstanemo u svom identitetu moramo da odbranimo našu crkvu. Dužnost države je da svakome jemči mir i slobodu, da štiti crkve a ne da ih otima, treba da se protivi diskriminaciji. Zakonsko otimanje hramova predstavlja gaženje povelja srednjovekovnih vladara. Mi ćemo istrajati u našoj borbi protiv diskriminacije…“, navodi se u proglasu.

Nakon što je pročitan proglas sveštenstvo se uputilo ka Hramu Hristovog vaskrsenja.

Zakonodavni odbor je u međuvremenu podržao Predlog zakona.

Mitropolit Amfilohije pozvao je sinoć opozicione poslanike da bojkotuju raspravu i glasanje.
U crnogorskom parlamentu danas počinje sednica na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o slobodi veroispovesti kojem se oštro protivi SPC a juče je i predstavnik Rimokatoličke biskupije rekao da ga treba doraditi i da sada nije vreme za njegovo usvajanje.