Protesti u Poljskoj zbog smrti žene i stroge kontrole abortusa 1Poljska raniji protest zbog zabrane abortusa Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

U više poljskih gradova održani su protesti nakon što je smrt 30-godišnje žene advokatica povezala s novim strogim zakonima o pobačaju, javio je BBC, a prenela Hrvatska radio-televizija.

Žena je umrla 22. septembra, no slučaj je dobio pažnju javnosti nakon što je na njega ukazala advokatica porodice Jolanta Budzovska. Pobačaj je sada u Poljskoj dopušten samo u slučajevima silovanja, incesta ili kada je ugrožen život majke.

Bolnica je rekla da je svoje odluke temeljila na brizi za majku i fetusa. No, Budzovska tvrdi da su stroži zakoni doveli do toga da su lekari prekasno reagovali.

Tihi protesti protiv zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj održani su u ponedeljak u Krakovu, Gdanjsku i Varšavi, na Dan Svih Svetih koji je praznik u većinski katoličkoj Poljskoj.

Preminula žena je bila u 22. sedmici trudnoće kada je primljena u bolnicu gradiću blizu Katovica. Njen je fetus ostao bez plodove vode, a lekari su, prema tvitu Budzovske, odlučili da sačekaju da – umre.

Pacijentkinja je, navodno, poslala poruku da joj raste temperatura i da se boji da će pasti u šok, što je potom dovelo do njene smrti. Iza nje su ostali suprug i kći.

Demonstranti su za njenu smrt okrivili zakon o pobačaju donet prošle godine, koji je zabranio pobačaje u slučajevima fetalnih anomalija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.