Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Na konferenciji za medije koju su organizovali pred zgradom rektorata, oni su najavili da će Univerzitetu predati otvoreno pismo koje je potpisalo više od 3.100 osoba kako bi uoči današnje sednice Senata upoznali s njim svoje predstavnike.

„Želimo ih upoznati da ima popriličan deo akademske zajednice koja se ne slaže s tom odlukom i nadamo se da će im to biti podsticaj da propituju takve odluke simboličke prirode, ali da propituju i druge odluke poput finansijskog izveštaja za 2018. o kojem bi trebalo raspravljati sutra, kao i odluke oko povećanja naknade za studente“, kazao je jedan od inicijatora otvorenog pisma Kosta Bovan s Fakulteta političkih nauka.

Očekujemo konstruktivnu raspravu i propitivanje takvih odluka, kazao je i dodao da „sa sednicama Senata niste nikad sigurni hoće li neka tema biti stavljena na dnevni red“. Prema njima dostupnim podacima, Bandićev predlog nije predviđen dnevnim redom sednice Senata, ali upozoravaju da je i prošli put na dnevni red taj predlog ušao sat vremena pre sjednice.

„Smatramo da Milan Bandić ne zadovoljava nijedan od kriterijuma za dodelu počasnog doktorata, niti ima naučne ni umetničke doprinose, međutim ono što predlagač, dekan Muzičke akademije profesor Dalibor Cikojević navodi u svom predlogu da je zasluga Milana Bandića, sve su to u konačnici platili građani Zagreba, a ne Bandić lično“, kazao je Bovan i podsetio da su to „zasluge“ izgradnje Muzičke akademije, rekonstrukcije Studentskog centra i stipendiranje studenata.

„Osim toga, Milan Bandić je aktivan političar, a njegova stranka ima čitav niz poslanika u Hrvatskim saboru, za njega se veže čitav niz afera i preko 200 krivičnih prijava. Takođe, na opštem nivou njegovi nastupi su izrazito bahati i neprofesionalni prema svima pa i prema novinarima koji propituju njegove odluke, tako da mislimo da ne uživa ni čast ni ugled, koji su osnova dodele počasnog doktorata“, kazao je Bovan.

Povezani tekstovi