Prve dve vakcine protiv korona virusa mogle bi biti dostupne Amerikancima pre Božića 1Foto: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Prve dve vakcine protiv novog korona  virusa mogle bi biti dostupne Amerikancima pre Božića, rekao je u danas američki ministar zdravlja Aleks Azar, nakon što je kompanija Moderna postala drugi proizvođač vakcina koje će, verovatno, autorizovati američke zdravstvene vlasti, javlja Rojters.

Azar je rekao da bi vakcina protiv kovida-19  kompanije fajzer (Pfizer) mogla biti odobrena i isporučena posle 10. decembra, nakon sastanka stručnjaka Američke uprave za hranu i lekove (FDA), koji će oceniti rezultate kliničkih ispitivanja i odlučiti da li neko vakcina zaslužuje zeleno svetlo.

Ta vakcina bi mogla biti odobrena i isporučena u roku od nekoliko dana, a Moderna bi trebalo da bude potvrđena nedelju dana nakon toga, rekao je Azar.

On je podsetio i da je američka biotehnološka kompanija Moderna najavila da podnosi zahtev regulatorima u SAD i Evropi da hitno odobre njenu vakcinu protiv korona virusa.

Vakcina kompanije Moderna se tokom kliničkih ispitivanja pokazala veoma efikasnom u zaštiti ljudi od kovida-19, uz delotvornost od 94,1 odsto u poređenju sa rezultatima Fajzerove vakcine, navodi Rojters.

Tokom nov embra u SAD je registrovano 4,2 miliona novih slučajeva kovida-19 i više od 36.000 umrlih.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.