Prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Evropi zabeležen danas u Španiji 1Foto: Shutterstock

Španija je danas izvestila o prvom smrtnom slučaju povezanom sa majmunskim boginjama, saopštilo je tamnošnje ministarstvo zdravstva. Ovo je prvi poznati smrtni slučaj u Evropi i, u trenutnoj epidemiji, drugi izvan Afrike.

Prvi smrtni slučaj van Afrike zabeležen je u Brazilu.

U Španiji je trenutno potvrđeno 4.298 slučajeva. Prema podacima ministarstva 120 osoba je u bolnici, odnosno 3,2 odsto od zaraženih.

Prvi smrtni slučajevi van Afrike dolaze manje od sedam dana nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju majmunskih boginja krizom najvećeg stepena.

Do sada je SZO izneo podatke o pet smrtnih slučajeva u Africi.

Iako su majmunske boginje decenijama bile ustanovljene u delovima centralne i zapadne Afrike, sve do maja ove godine nije se znalo da izazivaju velike epidemije izvan kontinenta ili da se šire među ljudima.

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje.

Ova bolest obično ima blage i umerene simptome, uključujući groznicu, umor i bolne lezije na koži koje se povlače u roku od nekoliko sedmica.

Prema podacima SZO, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u Kongu, bila do 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

Ranije je SZO saopštio da je u svetu prijavljeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja u 78 zemalja, od kojih je većina u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari