Putin: 80 godina kasnije ponovo se suočavamo sa nemačkim tenkovima 1Foto: EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je rusku invaziju na Ukrajinu sa borbom protiv nacističke Nemačke, u govoru povodom 80. godišnjice završetka bitke za Staljingrad, piše britanski BBC.

Pozivajući se na odluku Nemačke da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu, kako piše britanski list, Putin je tvrdio da se istorija ponavlja.

„To je neverovatno, ali istinito“, rekao je on. „Ponovo nam prete nemački tenkovi Leopard.

Govoreći u Volgogradu, modernom nazivu za Staljingrad, Putin je nagovestio da bi mogao da pokuša da prevaziđe konvencionalno oružje.

„Oni koji se nadaju da će pobediti Rusiju na bojnom polju, čini se, ne razumeju da će savremeni rat sa Rusijom za njih biti veoma drugačiji.

Ne šaljemo naše tenkove na njihove granice, ali imamo sredstva da odgovorimo. To neće biti ograničeno na upotrebu oklopnog hardvera. Svi to moraju da razumeju”, rekao je Putin, prenosi BBC.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da elaborira Putinove komentare, ali je rekao novinarima da „kako novo oružje bude isporučeno od strane kolektivnog Zapada, Rusija će više iskoristiti svoj potencijal da odgovori“.

Putin je boravio u Volgogradu da obeleži godišnjicu završetka Staljingradske bitke, sukoba iz Drugog svetskog rata u kom je sovjetska vojska zarobila gotovo 91.000 nemačkih vojnika i preokrenula tok rata.

“Više od milion ljudi je poginulo u bici, najkrvavijoj u Drugom svetskom ratu”, prenosi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.