Putin govorio na televiziji o nacionalnim interesima Rusije: Sa naše strane može biti samo jedan odgovor 1Foto: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN

Predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će se Rusija boriti da brani svoje interese svim raspoloživim sredstvima.

Putin je govorio na televizijskoj godišnjoj sednici svog Saveta za ljudska prava gde se požalio da zapadne organizacije za ljudska prava gledaju na Rusiju kao na „drugorazrednu zemlju koja uopšte nema pravo da postoji“.

„Sa ovim imamo posla“, rekao je Putin.

„Sa naše strane može biti samo jedan odgovor – dosledna borba za naše nacionalne interese. Uradićemo upravo to. I neka niko ne računa ni na šta drugo“, rekao je Putin, prenosi alarabiya.net.

Nastavio je: „Da, uradićemo to na razne načine i načine. Pre svega, naravno, mi ćemo se fokusirati na mirna sredstva, ali ako ništa drugo ne preostane, branićemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju.

Putin je govorio o 10. mesecu rata u Ukrajini, odgovarajući na komentare člana saveta za prava koji je rekao da ukrajinske snage granatiraju stambene oblasti u regionu Donjecka pod kontrolom Rusije.

Ukrajina je tokom rata pretrpela teške civilne žrtve. Rusija negira da je ciljala civile.

Ruska agencija Ria Novosti prenosi da je Putin rekao da Rusija može biti jedini stvarni garant teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim sadašnjim granicama.

„Pa, to je na samim ukrajinskim političarima. Naravno, budući političari, po mom mišljenju, malo razumeju o tome i ne razmišljaju o tome, iako neki, čini nam se, već počinju da razmišljaju“, naveo je Putin.

Govorio je i o službi već mobilisanih boraca.

“Od 300.000 mobilisanih, samo 150.000 je u zoni specijalnih operacija, od kojih je 77.000 u borbenim jedinicama, a ostali su na drugoj ili trećoj liniji ili su na dodatnoj obuci, rezerva”, naveo je Putin.

Predsednik Rusije je dodao da su najvažniji ljudi koji žive na novim teritorijama.

Istovremeno, Putin je specijalnu operaciju nazvao „dugim procesom“.

„Uostalom, rat nismo započeli mi, već su ga 2014. godine, nakon državnog udara u Ukrajini, započele tadašnje ukrajinske vlasti, koje su upravo uz pomoć ovog puča ušle u kuloar ove vlasti, da suzbije volju građana koji žive u Donbasu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.