Putin izrazio nadu da će SZO uskoro odobriti Sputnjik V 1Foto: Beta/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je izrazio nadu da će Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uskoro odobriti vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V, rekavši da je taj potez od suštinskog značaja za uvećanje globalnih zaliha.

Putin je rekao u razgovoru sa predsednikom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Frančeskom Rokom, da je neophodno odobrenje SZO kako bi Rusija pomogla drugim državama isporučujući Sputnjik V, između ostalog i besplatno.

„Nameravamo da proširimo takvu pomoć“, rekao je Putin.

Odobrenje SZO bilo bi znak medjunarodnog poverenja u vakcinu posle rigoroznog procesa ispitivanja i moglo bi da otvori put za uključivanje te vakcine u program Kovaks prema kome ta agencija UN i ključni partneri šalju kovid vakcine desetinama zemalja širom sveta zavisno od potrebe.

Ruski lider je rekao i da bi odobrenje SZO omogućilo Rusima i drugima koji su primili vakcinu Sputnjik V da slobodno putuju, a takvih je oko 200 miliona širom sveta.

Putin, koji je uprkos porastu broja infekcija u Rusiji više puta ponovio da vakcinacija treba da ostane dobrovoljna, naglasio je danas da su vlasti koriste „ubedjivanje, a ne pritisak“ i da se bore protiv „predrasuda i mitova koji izazivaju averziju prema vakcinaciji“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.