Putin: Ne želim da Evropa bude kao Bugarska 1Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Ruski predsednik uverio je da će Rusija ostati pouzdani snabdevač energetskih resursa u Evropi, prenosi Al Jazeera Balkans.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurcom izrazio nadu da cela Evropa prilikom realizacije projekta „Severni tok 2“ neće izgledati kao Bugarska, koja je svojevremeno odustala od realizacije gasovoda „Južni tok“.

„Nikako ne bih voleo da cela Evropa izgleda kao Bugarska i pokaže slabost i nemogućnost da zaštiti svoje nacionalne interese“, naglasio je Putin.

Ruski predsednik uverio je da će Rusija ostati pouzdani snabdevač energetskih resursa u Evropi. Prema njegovim rečima, snabdevanje energentima je pouzdano i bez tranzitnih rizika, prenosi Sputnjik.

„Raste obim nabavke i pada domaća eksploatacija u Evropi“, dodao je Putin. Plodotvorna saradnja Rusije i Austrije u energetskom sektoru jedna je od ključnih oblasti bilateralne saradnje, izjavio je ruski predsednik.

„Naša zemlja neprekidno snabdeva Austriju energetskim resursima, a tranzitom kroz njenu teritoriju i druge evropske zemlje“, rekao je Putin, naglasivši da je to nesumnjivo jedna od ključnih oblasti saradnje Moskve i Beča.

Uprkos teškoj situaciji u svetskoj politici i ekonomiji, rusko-austrijske trgovinske i investicione veze nalaze se u usponu, istakao je on. Prošle godine trgovina je povećana za 40 odsto, dodao je Putin.

Rusija pozdravlja stav austrijske vlade u podršci projektu „Severni tok 2“, koji je značajan za celi evropski kontinent, izjavio je Putin.

„OMV takođe učestvuje u izgradnji gasovoda ’Severni tok 2‘. Ruska strana pozdravlja stav Vlade Austrije za podršku ovom projektu, koji je značajan za celi evropski kontinent“, rekao je Putin posle razgovora sa austrijskim kancelarom.

Rusija polazi od činjenice da je Evropa zajedno sa Rusijom zainteresovana za realizaciju projekta gasovoda „Severni tok 2“. „Mi ćemo se boriti za njegovu realizaciju“, naglasio je ruski lider.

Austrijski kancelar istakao je da evropske države podržavaju projekat gasovoda „Severni tok 2“.

„Mi imamo sopstvene interese, a Evropska unija pristupa ovom pitanju uz punu odgovornost. Želeo bih da vas uverim da evropske države koje učestvuju u ovom projektu njega i podržavaju. Naravno, postoje još neka pravna pitanja koja treba razjasniti“, odgovorio je Kurc na pitanje o potencijalnoj opasnosti od povlačenja evropskih partnera iz projekta zbog opasnosti od jednostranih američkih sankcija.

On je istovremeno istakao značaj osiguranja energetske sigurnosti Evrope.

„S tim u vezi, Austrija podržava ’Severni tok 2‘… Ali za nas je veoma važno da se poštuju interesi Ukrajine kao važne tranzitne države. Postoji pitanje Ukrajine koje treba razjasniti“, naglasio je Kurc.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.