Putin nema probleme samo na linijama borbe 1EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Poraz ruske vojske od ukrajinske u regionu Harkov na severoistoku zemlje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zadaje kako političke tako i vojne glavobolje.

 

Napori Kremlja da kreira blistavi propagandni narativ o njegovom ratu u Ukrajini su u rasulu, pošto popularni lojalni blogeri, ekspertske grupe i čak političari počinju da postavljaju neugodna pitanja o porazu na linijama fronta.

Bes je za sada usmeren isključivo na rusku vojnu komandu, ali Putin i dalje treba da bude oprezan jer ako ne bude reagovao na pritužbe na račun svojih komandanata, mogao bi da se poveća politički pritisak na njegov autokratski režim, piše politico.eu.

Ramzan Kadirov, autoritarni lider ruske Čečenske Republike, optužio je u nedelju moskovsku vojnu komandu za „greške“ u oblasti Harkova, gde su ruske trupe na brzinu povučene iz strateški važnih gradova Izjuma i Kupjanska, glavnog železničkog čvora u blizini granice sa Rusijom.

„Ukoliko danas ili sutra ne bude promena u strategiji izvođenja specijalne vojne operacije, moraću da odem do rukovodstva Ministarstva odbrane, do rukovodstva zemlje da objasnim pravo stanje stvari na terenu“, rekao je na audio-snimku koji je objavljen na njegovom Telegram kanalu.

Vojnici Kadirova imaju lošu reputaciju, a Ukrajinci su ih optužili za ratne zločine u gradu Buča na početku rata i da su pravili montirane video- snimke na TikTok-u da bi promovisali svoje izmišljene heroje, ali čečenski lider je važan jer je lično lojalan Putinu i dokazao je svoju spremnost da angažuje snage u ratu, piše Politico.

On je najviše rangirani akter koji je kritikovao držani vrh, ali, kako se navodi, daleko od toga da je u tome usamljen.

Sergej Markov, politički analitičar koji je povezan s Kremljem i bivši poslanik iz Putinove vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, u subotu je osudio proslavu godišnjice Moskve, tokom koje je Putin pomalo nadrealno otvorio novi ogroman panoramski točak pre noćnog vatrometa upravo dok su se vesti o pobedama ukrajinskih snaga širile velikom brzinom.

„Proslava sada izgleda kao politička greška. Ekvivalent gozbi u vreme kuge. Jasno je da (moskovske vlasti) nisu htele da je otkažu da ne bi izazvale paniku“, rekao je političar, koji je prethodnih godina svesrdno podržavao separatistički pokret u istočnom ukrajinskom regionu Donbas. „Ali učešće predsednika još više govori o konfuziji vlasti.“

On je takođe dodao da je vlast trebalo da otkaže vatromet u Moskvi „na tragični dan teškog vojnog poraza Rusije“, ukazujući na moguću štetu po Putinovu reputaciju u očima njegovog biračkog tela. „Vlada ne treba da slavi kada ljudi tuguju.“

Sergej Mironov, lider stranke Pravedna Rusija, koja podržava Kremlj, pridružio uz oprez kritikama proslave.

On je pozvao moskovske vlasti da „odlože vatromet do pobede“ nad Ukrajinom. „Tako će biti ukazano poštovanje prema onima koji na današnji dan sa oružjem u rukama, rizikujući svoje živote, brane celu Rusiju, sve njene stanovnike hiljadama kilometara daleko od svojih domova.“

U međuvremenu, gnev mnogih ruskih vojnih blogera bio je usmeren na nespretne informacione taktike ruskog ministarstva odbrane, koje se u prvim danima ukrajinske kontraofanzive uzdržalo od bilo kakvih komentara o situaciji u regionu Harkov.

Blogeri su takođe žestoko kritikovali ruske vlasti zbog njihove nesposobnosti da iz regiona Harkov obezbede prikladno povlačenje onih stanovnika koji su podržavali rusku okupaciju i koji su želeli da napuste region i odu u Rusiju pre brzog napredovanja ukrajinskih trupa.

Aleksej Čadajev iz političke ekspertske grupe, lojalne Kremlju, smatra da ruska vojska „u celini, kao struktura u svom sadašnjem obliku, ima, najblaže rečeno, ograničenu podobnost za moderno ratovanje“.

„Ključni nedostaci ne leže u sposobnosti prikupljanja ljudskih resursa, zaliha, naoružanja, pa čak ni u upravljanju kao takvom, već u nivou strateškog razmišljanja, kvalitetu razumevanja ritma i logike konfrontacije“, rekao je on u subotu, komentarišući poraz Rusije.

On je dodao da poslednji poraz ruskih trupa „sve više podseća“ na katastrofu sa kojom se suočila Crvena armija Sovjetskog Saveza na gotovo potpuno istoj teritoriji u Drugom svetskom ratu.

Upravo su tu Nemci pokrenuli operaciju Frederikus, zadavši veliki udarac Crvenoj armiji koja je bila opkoljena i koja je izgubila oko četvrt miliona ubijenih i ranjenih.

„Mi se ili borimo ili se predajemo, nema treće opcije. Pa hajde da odlučimo. Ali ako mene pitate, ja sam za borbu“, dodao je Čadajev.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.